2:43 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Δημήτρης-Δημοσθένης Δεσποτίδης: Μικρός...Καβάφης ψάχνει στον κύκλο των χαμένων ποιητών

Δημήτρης-Δημοσθένης Δεσποτίδης: Μικρός...Καβάφης  ψάχνει στον κύκλο των χαμένων ποιητών

Μια διαφορετική διαδρομή από τους συνομήλικούς του ακολούθησε ο 14χρονος Δημήτρης-Δημοσθένης Δεσποτίδης στη διάρκεια των πιο δύσκολων μηνών των lockdowns της πανδημίας, καθώς εκμεταλλεύτηκε τον ελεύθερο χρόνο του για να γράψει ποιήματα!

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ

Ο 14χρονος Δημήτρης-Δημοσθένης Δεσποτίδης δείχνει στους εφήβους τον δρόμο για να…ξεκολλήσουν από τον ιντερνετικό εθισμό. Ελληνική πρωτιά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Ιδρύματος «Never Such Innocence».


Έχοντας πρότυπο τον Καβάφη, ο μικρός ποιητής, μαθητής της Γ’ Γυμνασίου, που έχει ήδη βγει νικητής σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης, αντί να κολλήσει σε μια οθόνη και να παίξει μανιωδώς «Minecraft», «Call of duty» και «Fortnite», όπως έκαναν εκατομμύρια συνομήλικοί του σε όλο τον κόσμο, αποφάσισε να εκφράσει τα συναισθήματά του με στίχους. «Ποίηση για εμένα σημαίνει να εκφράζω τις σκέψεις μου σε στιχάκια. Νοήματα μεστά, με βάθος. Προσπαθώ με λίγες λέξεις να αποτυπώσω βάθος συναισθημάτων. Δύσκολο αυτό. Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», λέει ο Δημήτρης-Δημοσθένης, χρησιμοποιώντας μία φράση που αποδίδεται στον αρχαίο φιλόσοφο Χείλωνα τον Λακεδαιμόνιο και που σίγουρα δεν περιμένεις να ακούσεις κατά τη διάρκεια μιας χαλαρής κουβέντας με ένα 14χρονο αγόρι!

Το ίνδαλμα

Τον ρωτούμε πότε ξεκίνησε αυτή η πορεία προς τον… κύκλο των χαμένων ποιητών κι απαντά: «Κατάλαβα ότι μ’ αρέσει η ποίηση σε ηλικία 11 ετών, όταν έγραψα το πρώτο μου ποίημα με τίτλο ‘‘Through a looking glass’’ (Κοιτώντας μέσα από έναν καθρέφτη) για διαγωνισμό του σχολείου μου. Ήταν πολύ απαιτητική ως διαδικασία διότι, το ποίημα ήταν σε ελεύθερο στίχο».

Ο Δημήτρης-Δημοσθένης εξομολογείται ότι αγαπημένος του ποιητής είναι ο Καβάφης και το αγαπημένο του ποίημα η «Ιθάκη», διότι συμβολίζει το ταξίδι και τη χαρά τού να πορεύεσαι και να δημιουργείς. «Αποκομίζεις περισσότερα από τη διαδρομή. Σ’ αυτή την περίπτωση ο στόχος ή ο προορισμός μοιάζει να είναι δευτερευούσης σημασίας», λέει ο μικρός λογοτέχνης, που έγραψε το πρώτο του ποίημα σε ηλικία 11 ετών και δύο χρόνια μετά, σε ηλικία 13 ετών, συνέθεσε το «Ποίημα έμπνευσης», ή αλλιώς «Inspirational poem», με το οποίο πήρε μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης του Ιδρύματος «Never Such Innocence» στο Λονδίνο και κέρδισε το πρώτο βραβείο!

Το ποίημα με το οποίο διαγωνίστηκε προϋπέθετε γνώσεις Ιστορίας και γι’ αυτό η συμμετοχή στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης ήταν πολύ απαιτητική. Στο σχολείο του, ωστόσο, ο Δημήτρης-Δημοσθένης και οι συμμαθητές του διδάσκονται Ιστορία χρησιμοποιώντας την κριτική τους σκέψη κι αναλύοντας δεδομένα. Έτσι, δεν ήταν γι’ αυτόν ιδιαίτερα δύσκολο να βάλει τον εαυτό του στη θέση του στρατιώτη που εγκαταλείπει την πατρίδα του και πολεμά για τις χώρες της Κοινοπολιτείας. Από εκεί και πέρα απλώς ξεδίπλωσε τις σκέψεις του στο χαρτί ή, καλύτερα, στο κομπιούτερ.

Στην ερώτηση πώς έφτασε να γράψει ολόκληρο βιβλίο με ποιητική συλλογή (σ.σ. εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Όστρια) ο χαρισματικός μαθητής της Γ’ Γυμνασίου εξηγεί: «Μετά από την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης του Ιδρύματος ‘‘Never Such Innocence’’, ήθελα να συνθέσω μία ποιητική συλλογή εμπνεόμενος από διάφορες ενότητες της μέχρι σήμερα ζωής μου, όπως από τις φιλικές σχέσεις μου, την οικογένειά μου, τα εφηβικά χρόνια, πώς βίωσα τον COVID-19, την εποχή του Tik Tok, τα καλοκαίρια και τις πασχαλινές διακοπές στο νησί από το οποίο κατάγομαι, την Άνδρο, την αγωνία για την ελληνική γλώσσα, η οποία είναι η μητέρα όλων των γλωσσών, και άλλα. Δεν είχα όμως ποτέ τον χρόνο. Όμως μέσα στον δεύτερο εγκλεισμό βρήκα τον χρόνο και τη δυνατότητα να συγκεντρωθώ, απερίσπαστος από την πολύβουη κοινωνική ζωή, και να εκφράσω τις σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου».

Αιγίδα

Το βιβλίο του με τίτλο «Ψάχνοντας τα βήματά μου» -αποτελείται από 46 ποιήματα- τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών – Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του International Action Art. Η ποιητική συλλογή παρουσιάστηκε σε μια ζεστή λογοτεχνική εκδήλωση στην κατάμεστη αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων στην Πλάκα στις 9 Οκτωβρίου και την προλόγισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών Κωνσταντίνος Καρούσης.

Για τη διαδρομή του μέχρι εδώ αλλά και για το μέλλον του ο Δημήτρης-Δημοσθένης μας λέει: «Μεγάλωσα διαβάζοντας κλασικούς συγγραφείς: ‘‘Τα λόγια της πλώρης’’ του Καρκαβίτσα, τα ‘‘Μυστικά του Βάλτου’’ της Πηνελόπη Δέλτα, την ‘‘Οδύσσεια’’, την ‘‘Ιλιάδα’’, «Από τη Γη στη Σελήνη» του Ιουλίου Βερν και άλλα. Από ξένους λογοτέχνες αγαπώ πολύ τη Jane Austen, τον Charles Dickens, τη Charlotte Bronte. Στην Δ’ Δημοτικού είχα κοντά μου έναν εμπνευσμένο καθηγητή ονόματι Henry Milward (στο αγγλόφωνο Campion), με την παρότρυνση του οποίου ξεκίνησα να διαβάζω και να αναπαράγω τις ιστορίες που διάβαζα με τον δικό μου τρόπο».

Δεξιότητες

Για το τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει δεν έχει αποφασίσει ακόμη. Σίγουρα όμως θα ήθελε να αξιοποιήσει τις γλώσσες που μιλά και τις επικοινωνιακές του ικανότητες. Επίσης, θα ήθελε να εργαστεί για το κοινό καλό, για να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων και των λαών. Μια διαδρομή διαφορετική, ένα παιδί διαφορετικό, χαρισματικό και χαμηλών τόνων, που όπως λένε οι καταξιωμένοι λογοτέχνες οι οποίοι προλογίζουν τα ποιήματά του, διαθέτει «ώριμη κυριαρχία σιωπής, υπέρβασης και λεκτικής-ποιητικής ακροβασίας, ώριμη προσμέτρηση των αισθήσεων της ζωής, με φωτεινές λάμψεις, πρόσχαρης και αθώας παιδικότητας».

Δημήτρης-Δημοσθένης Δημήτρης-Δημοσθένης

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημεία δωρεάν ελέγxου Covid-19 από τον ΕΟΔΥ, την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου

Συνεργός της 20χρονης στην κλοπή 12.000 ευρώ και η κόρη του θύματος – Που τα ξόδεψαν

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας