6:36 Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Δημοσκόπηση Data Consultants: Θρίλερ η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Data Consultants: Θρίλερ η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ

Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της Data Consultants για το Dnews και την εφημερίδα «Πελοπόννησο». Συγκεκριμένα η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων βρίσκεται πλέον στις 5,3 ποσοστιαίες μονάδες ενώ σύμφωνα με την ίδια έρευνα φαίνεται να ανακόπτεται το δημοσκοπικό ράλι για το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 26,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,6%. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11,2% και τέταρτο το ΚΚΕ με 4,5%. Η Ελληνική Λύση καταγράφεται στο 3,4% και κάτω από το όριο του 3% το ΜεΡΑ25.

Το άθροισμα «Αναποφάσιστων» και «Δεν απαντώ» φτάνει το 17,3% των ερωτηθέντων γεγονός που φαίνεται να δημιουργεί μια μεγάλη δεξαμενή για τα κόμματα, μπροστά στην προεκλογική περίοδο.

Η εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου τώρα, η εικόνα αλλάζει σημαντικά καθώς η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 36% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 28,9% και τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στις 7,1 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη συγκεκριμένη μέτρηση 3,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται 2,6 μονάδες χαμηλότερα από το ποσοστό που κατέγραψε στην ίδια κάλπη.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι κατά 6,9 μονάδες μεγαλύτερο από αυτό που κατέγραψε στις κάλπες του 2019 δηλαδή 15%, όμως το «ράλι» της δημοσκοπικής ανόδου του μοιάζει να λαμβάνει τέλος. Το ΚΚΕ στο 6% εμφανίζεται και αυτό κερδισμένο σε σχέση με τις εκλογές με θετικότερη επίδοση κατά 0,7 μονάδες ενώ η Ελληνική Λύση είναι ανεβασμένη κατά 0,8 μονάδες σε σχέση με την προ διετίας επίδοσή της φτάνοντας στο 4,5%. Άσχημα τα νέα για το ΜεΡΑ25 που εμφανίζεται και στην εκτίμηση ψήφου κάτω από το όριο του 3% στο 2%, 1,4 μονάδες κάτω από το εκλογικό της ποσοστό και ως εκ τούτου εκτός Βουλής.

Οι συσπειρώσεις

Στο ίδιο επίπεδο φαίνεται να βρίσκονται οι «συσπειρώσεις» Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ διαθέτει υψηλό ποσοστό συσπείρωσης.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 65,4%. Χάνει -σε σχέση με τις εκλογές του 2019- το 6,4% προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το 3,4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 6,2% προς τα υπόλοιπα κόμματα, 5% προς «Λευκό, Άκυρο, Αποχή). Αναποφάσιστο δηλώνει το 13,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από την άλλη κερδίζει 6% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 9,1% από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, 7,1% από την Ελληνική Λύση και 6,9% από το ΜεΡΑ25.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συσπείρωση 64,5% και απώλειες 6% προς τη ΝΔ, 4,8% προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και 3,6% προς το ΚΚΕ. Προς άλλα κόμματα «αποχωρεί» το 1,9% των ψηφοφόρων του, του 2019, ενώ προς το «Λευκό, Άκυρο, Αποχή» το 8%. Αναποφάσιστο για την ψήφο του δηλώνει το 11,2% των ψηφοφόρων του. Αντίθετη πορεία, προς τον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούν το 17,2% των ψηφοφόρων του ΜεΡΑ25, το 7% εκείνων της Ελληνικής Λύσης, το 4,5% του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, το 3,4% της Νέας Δημοκρατίας και το 2,2% του ΚΚΕ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφει συσπείρωση 74,2% και απώλειες: 9,1% προς τη Νέα Δημοκρατία, 4,5% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και 1,5% προς άλλα κόμματα. Αναποφάσιστο δηλώνει το 10,6% των ψηφοφόρων του, του 2019.

Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, παίρνει το 16,7% των ψηφοφόρων της Πλεύσης Ελευθερίας, το 6,5% εκείνων της Νέας Δημοκρατίας και το 4,8% αυτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Αναποφάσιστοι

Η δημοσκόπηση ομαδοποιεί ως «γκρίζα ζώνη» τους ερωτώμενους που στην πρόθεση ψήφου δηλώνουν «Αναποφάσιστοι», «Δεν απαντώ», «Λευκό/Άκυρο» ή «Αποχή».

Οι ψηφοφόροι που διάλεξαν μια από τις τέσσερις επιλογές, φτάνουν το 1/4 των ερωτηθέντων, δηλαδή το 25,2%. Πρόκειται κυρίως για ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν ούτε στις προηγούμενες εκλογές είτε λόγω ηλικίας είτε απείχαν για άλλους λόγους αλλά και ψηφοφόροι που δεν ήθελαν να δηλώσουν τι είχαν ψηφίσει.

Το 48,7% της «γκρίζας ζώνης» δηλώνει πως δεν ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές ή δεν θέλει να απαντήσει τι ψήφισε. Το 18,3% ψήφισε Νέα Δημοκρατία και το 14,9% ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν τα «Λοιπά» με 9,3% και τα ποσοστά στη συνέχεια μειώνονται αισθητά. Το 3,7% είχε ψηφίσει Χρυσή Αυγή – πριν τη δικαστική της καταδίκη- και το 3,1% ΜεΡΑ25. Λευκό ή Άκυρο είχε επιλέξει το 1,9%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι θεσμοί που οι πολίτες εμπιστεύονται λιγότερο από όλους είναι τα ΜΜΕ, οι Τράπεζες και τα «Συνδικάτα».

Ο βαθμός εμπιστοσύνης καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων. Συγκεκριμένα, οι πολίτες που δηλώνουν πρόθεση να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τους παραπάνω θεσμούς σημαντικά λιγότερο από τους πολίτες με πρόθεση να ψηφίσουν την ΝΔ ή το ΚΙΝΑΛ.

Εξαίρεση αποτελεί ο θεσμός των «Συνδικάτων» τον οποίο εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες με πρόθεση να ψηφίσουν ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο οι πολίτες με πρόθεση να ψηφίσουν ΝΔ ή ΚΙΝΑΛ. Συνολικά, οι απαντήσεις των πολιτών με πρόθεση ψήφου στο ΚΙΝΑΛ μοιάζουν με τις απαντήσεις αυτών της ΝΔ ενώ οι πολίτες με πρόθεση ψήφου στο ΚΚΕ απαντούν πολύ διαφορετικά από όλους τους άλλους εκφράζοντας έλλειψη εμπιστοσύνης για όλους τους θεσμούς, με μόνη εξαίρεση τον «Στρατό».

Διαφθορά

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα 9 στους 10 πολίτες συμφωνεί απόλυτα ή μάλλον ότι υπάρχει διαφθορά στο Κράτος ενώ 8 στους 10 ότι υπάρχει διαφθορά στην αυτοδιοίκηση. Μεγαλύτερο θεωρούν το πρόβλημα της διαφθοράς οι νεότερες ηλικίες και οι πολίτες με πρόθεση να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας