16:28 Σάββατο 2 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Δολοφονία Χρήστου Γιαλιά - "Μήνυμα" η φωτιά μετά τους πυροβολισμούς

Δολοφονία Χρήστου Γιαλιά - "Μήνυμα" η φωτιά μετά τους πυροβολισμούς

Οι έρευνες για το χτύπημα στον 59χρονο επιχειρηματία, οι λεπτομέρειες που ερευνούν οι Αρχές και το σπίτι φρούριο στο Θριάσιο

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ

Από ένας απλός εργάτης στο λιμάνι της Ελευσίνας, ιδιοκτήτης εταιρειών που απασχολούν εκατοντάδες εργαζομένους. Από ένας μικρός έμπορος κρεάτων, ιδιοκτήτης φάρμας και πολυτελούς εστιατορίου. Μεγάλες αγάπες και αδυναμίες του οι γυναίκες αλλά και τα όπλα που πάντοτε ήθελε να έχει, αλλά δεν απέκτησε ποτέ νόμιμα. Ο Χρήστος Γιαλιάς δολοφονήθηκε με έναν τρόπο που παραπέμπει σε μεθόδους σκληρών συμμοριών όταν θέλουν να στείλουν το μήνυμά τους με τον πιο εμφατικό τρόπο. Αυτό είναι όμως και το πιο δύσκολο ερώτημα στο οποίο καλούνται να βρουν απάντηση οι αξιωματικοί της Ασφάλειας. Ποιος και, κυρίως, γιατί ήθελε να βγάλει από τη μέση τον 59χρονο, και μάλιστα με έναν τρόπο που προκάλεσε το κοινό αίσθημα; Δεν θα ήταν η πρώτη εκτέλεση με ένα καλάσνικοφ σε έναν σκοτεινό δρόμο. Όμως η πυρπόληση του οχήματός του, παρά τον προφανή λόγο να εξαφανίσουν ευρήματα, ίσως να προσδίδει και έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα.

Όλα στο μικροσκόπιο
Από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης η ζωή, οι κινήσεις, οι επαφές, οι διαφορές, προσωπικές και επαγγελματικές, του Χρήστου Γιαλιά έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των αστυνομικών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής. Καθώς τα ευρήματα της αυτοψίας της σκηνής του εγκλήματος, που θα μπουν στο μικροσκόπιο των εγκληματολογικών εργαστηρίων, δεν αναμένεται να δείξουν και πολλά πράγματα λόγω της καταστροφής από τη φωτιά και το νερό που έπεσε, οι αστυνομικοί έχουν ρίξει το βάρος των ερευνών τους στο να καταφέρουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τη ζωή του 59χρονου επιχειρηματία από το προσωπικό και το επαγγελματικό περιβάλλον. Ωστόσο, από τα δείγματα που έχουν τις πρώτες ώρες της έρευνάς τους φαίνεται ότι το θύμα δεν έλεγε και πολλά πράγματα στους οικείους του για τα θέματα της δουλειάς.
Αμέσως μετά τη δολοφονία του όλες οι Υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής, Δίωξη Ναρκωτικών, Εκβιαστών, Οικονομική Αστυνομία, άρχισαν να ψάχνουν στα αρχεία τους για κάποιο πληροφοριακό δελτίο που ενδεχομένως να ανέφερε τον 59χρονο σε κάποια υπόθεση, χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Ακόμα και αν δεν είχε κατηγορηθεί για κάποιο αδίκημα, ίσως να υπήρχε μια ένδειξη ότι είχε π.χ. προσωπικές ή επαγγελματικές σχέσεις με κάποιον που είχε απασχολήσει τις Αρχές. Θα μπορούσε να ήταν ένα πρώτο βήμα για την έρευνα της υπόθεσης», λέει αξιωματικός της Ασφάλειας.

Οι σχέσεις με την Αλβανία
Ο πολυσχιδής επιχειρηματίας είχε επιλέξει να έχει δίπλα του και να εργάζονται γι’ αυτόν πολλοί άνθρωποι αλβανικής καταγωγής, με τις πληροφορίες να λένε ότι τους είχε αναθέσει και την ευθύνη της φύλαξης του σπιτιού του στη Μάνδρα, και μάλιστα έχοντας στην κατοχή τους όπλα. Η σχέση του όμως με τη γειτονική χώρα δεν σταματούσε εκεί. Λίγο μετά το 2010 προσπάθησε να κάνει δύο επιχειρηματικά ανοίγματα στην Αλβανία. Το πρώτο είχε να κάνει με τον χώρο του κρέατος και το άλλο με την απόκτηση ενός ξενοδοχείου. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ήθελε, και αποχώρησε. Φαίνεται όμως ότι η σχέση του με την Αλβανία δεν ήταν μόνο επαγγελματική. Όταν δολοφονήθηκε η πρώτη του σύζυγος, τον Μάιο του 2018, με την οποία είχε αποκτήσει δύο γιους και είχαν χωρίσει, ο Χρήστος Γιαλιάς διατηρούσε ήδη ερωτική σχέση με μια γυναίκα από την Αλβανία. Ο χρόνος πέρασε και το ζευγάρι παντρεύτηκε αποκτώντας δύο κορίτσια. Ο 59χρονος επιχειρηματίας όμως είχε αδυναμία στο γυναικείο φύλο και όλη η Μάνδρα γνώριζε ότι τα τελευταία χρόνια διατηρούσε σχέση και με μια τρίτη γυναίκα, επίσης από την Αλβανία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μακελειό στη Γλυφάδα: Αυτός είναι ο δράστης της επίθεσης στην ναυτιλιακή εταιρεία

Το εξώδικο Κούγια και η απόφαση 70/2023


Οι φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαρτυρούν ότι είχαν κοινή ζωή. «Πρέπει να ερευνήσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή και ευαισθησία, καθώς πρόκειται για λεπτά θέματα, ακόμα και το ενδεχόμενο κάποιοι να θέλησαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι είχε μεγάλη οικογένεια», περιγράφει αξιωματικός της Ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο φίλος και νομικός σύμβουλος της οικογένειας του 59χρονου, Αλέξης Κούγιας, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη γυναίκα. «Εντολή των τριών παιδιών του Χρήστου Γιαλιά και της συντρόφου του, με την οποία απέκτησε το 4ο παιδί του, την 4χρονη κόρη του, προς τον κ. Κούγια είναι να στραφεί άμεσα εναντίον μιας Αλβανίδας, η οποία εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές ως δήθεν σύντροφος επί δύο χρόνια του αείμνηστου Γιαλιά και να τη μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση όλων των νόμιμων απογόνων του και να την ενάγει, καταθέτοντας αγωγή για αποζημίωση των νόμιμων συγγενών του, λόγω αυτής της καθημερινής προσβολής της μνήμης του. Όλα όσα αναφέρει, σύμφωνα με τους συγγενείς του αείμνηστου Γιαλιά, η δήθεν καθημερινή σύντροφός του είναι όλα αποκυήματα της φαντασίας της…

Η «άγνωστη» πρώην στα κανάλια
Ο Χρήστος Γιαλιάς μαζί με τα παιδιά του και τη μητέρα της 4χρονης κόρης του εργαζόντουσαν από 15 έως 20 ώρες καθημερινά στον ίδιο χώρο, στον οποίο ουδέποτε είχε εμφανιστεί η συγκεκριμένη Αλβανίδα, δήθεν σύντροφος του αείμνηστου Χρήστου Γιαλιά, και πιθανότατα το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν στο προσωπικό του περιβάλλον, χωρίς καμία άλλη κοινωνική συμμετοχή. Αυτές οι υπερβολικές αντιδράσεις δημιουργούν υποψίες στην οικογένεια για το τι ακριβώς έχει συμβεί και θα ζητήσουν από την ΥΔΕΖΙ να διερευνήσει πολύ σοβαρά το κοινωνικό της περιβάλλον, ώστε να διερευνηθεί κάθε πτυχή, με απόλυτο στόχο τη διαλεύκανση του εγκλήματος και την αποκάλυψη των δραστών».
Το πιο σημαντικό όμως, και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο κομμάτι της έρευνας, είναι το επαγγελματικό περιβάλλον του θύματος. Έχοντας κερδίσει μια δικαστική διαμάχη με έναν πρώην συνεταίρο του για οικονομική διαφορά ενός μεγάλου ποσού και με μια επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολλούς τομείς, είναι πολύ πιθανό ο Χρήστος Γιαλιάς να μην περνούσε απαρατήρητος και ενδεχομένως να ενοχλούσε η παρουσία του. Είναι όμως αυτό αρκετό για να αποφασίσει κάποιος να τον βγάλει από τη μέση και μάλιστα με τέτοιον τρόπο; Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη δολοφονία θα μείνει για αρκετό καιρό στα γραφεία του Ανθρωποκτονιών με την ένδειξη «ανοιχτή» και όχι στην κατηγορία «ανεξιχνίαστη».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας