1:37 Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Επέτειος για την Google: 15 χρόνια... στο ψάξιμο

Επέτειος για την Google: 15 χρόνια... στο ψάξιμο

Τι είναι 15 ετών, ψάχνει ασταμάτητα, παίζει μουσική, έχει μπλογκ και στέλνει email; Μα, φυσικά, η Google, ο – αμφιλεγόμενος – γίγαντας των διαδικτυακών υπηρεσιών, που σήμερα έκλεισε 15 χρόνια παρουσίας στον Παγκόσμιο Ιστό.

Ηταν 4 Σεπτεμβρίου του 1998 όταν ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν, οι οποίοι είχαν γνωριστεί στο Στάνφορντ τρία χρόνια νωρίτερα, ίδρυσαν την εταιρεία που έμελλε να αλλάξει τη φύση του Διαδικτύου.

Αρχικά την ονόμασαν BackRub, αλλά σύντομα της έδωσαν το όνομα που σήμερα αποτελεί συνώνυμο της αναζήτησης στο Διαδίκτυο και έχει γίνει ρήμα (το γνωστό μας «γκουγκλάρω»).

Η Google στεγαζόταν αρχικά σε ένα γκαράζ. Σήμερα, όμως, διαθέτει τουλάχιστον 70 γραφεία σε περισσότερα από 40 σημεία στον κόσμο και έχει την έδρα της στο επιβλητικό συγκρότημα Googleplex στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο περιλαμβάνουν τις πλατφόρμες χαρτογραφικής και φωτογραφικής απεικόνισης Google Maps, Street View και Google Earth, την υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail, τον ιστότοπο αναπαραγωγής βίντεο YouTube, την πλατφόρμα ιστολογίων Blogger κ.ά.

Παράλληλα, η εταιρεία κυριαρχεί στην αγορά του λογισμικού για φορητές συσκευές με το Android, ενώ καινοτομεί με εφευρέσεις όπως τα Google Glass, τα φουτουριστικά γυαλιά που συνδέονται με το Διαδίκτυο και αναμένεται να κυκλοφορήσουν τους προσεχείς μήνες.

Ωστόσο, η Google έχει βρεθεί επανειλημμένως στο στόχαστρο κυβερνήσεων και πολιτών κατηγορούμενη για πλημμελή προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι αυτή της παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών από τα αυτοκίνητα του Street View.

Η Google είναι μια «οργουελική συσκευή παρακολούθησης, η οποία έχει τσαλαπατήσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία» έχει δηλώσει η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βίβιαν Ρέντινγκ.

Παράλληλα, τον Μάρτιο του 2012 είχε ξεσπάσει σάλος με αφορμή την καινούργια πολιτική απορρήτου της Google, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Κομισιόν. H εταιρεία κατηγορήθηκε ότι δεν προστατεύει την ιδιωτικότητα των χρηστών, επιτρέποντας την αξιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων ακόμη και για εμπορικούς σκοπούς.

Πρόκειται για δύο από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις για τις οποίες η Google έχει δεχθεί σφοδρή κριτική. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες, δεν έχετε παρά να τις γκουγκλάρετε!

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας