4:58 Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Έρχονται και άλλοι (προεκλογικοί) μποναμάδες!

Έρχονται και άλλοι (προεκλογικοί) μποναμάδες!

Η μεγάλη είδηση της εβδομάδας που πέρασε ήταν το επίδομα των 600 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους ενστόλους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού. Και βέβαια η αντιπολίτευση δεν μπορούσε να αντιδράσει σε αυτό.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άσους στο μανίκι του για να αιφνιδιάσει θετικά τους πολίτες και προεκλογικά την αντιπολίτευση! Παρέμβαση στις τιμές των τροφίμων στο ράφι και 120 δόσεις για τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός.


Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μιλήσει εναντίον των επιδομάτων, αφού πρώτος εφάρμοσε αυτή την πολιτική, και ούτε τα άλλα κόμματα μπορούν να πουν «χρειάζονται αναπτυξιακές πολιτικές και όχι επιδόματα». Κανένας δεν θα το ακούσει. Ο σχεδιασμός των πολιτών που πλήττονται από την ακρίβεια είναι η επόμενη μέρα και όχι η επόμενη πενταετία. Συνεπώς θέλουν το επίδομα.

Γι’ αυτό και η αντιπολίτευση προσπάθησε να πλειοδοτήσει. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να δοθεί το ίδιο επίδομα και στους στρατιωτικούς. Και ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να το κάνει. Πότε; Και αυτό το μέτρο και ό,τι άλλο έχει στο μυαλό του θα έρχονται κλιμακωτά μέχρι τις εκλογές. Θα μπορούσαν να δοθούν όλα τώρα; Προφανώς ναι είναι η απάντηση, αλλά αν δοθούν όλα τώρα, μέχρι τις εκλογές, σε πέντε, έξι μήνες, μπορεί να ξεχαστούν όλα, συνεπώς κάθε μήνα θα έρχεται και ένα μέτρο.

Δημοσκοπήσεις

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα από την Πελοπόννησο, μαζί με συγκεκριμένα μέτρα για την εκεί περιοχή. Γιατί εκεί; Διότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρές διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ και ενισχυμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ένα διήμερο στην Τρίπολη, όπου ανακοίνωσε τα εξής:

«Έχουμε τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το όραμά μου είναι κάθε Ελληνίδα και Έλληνας να έχει τις ίδιες ευκαιρίες και την ίδια πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια αγαθά, όπως τα μεγάλα αστικά κέντρα. Ξέρετε καλά πόσο εύκολα αιμορραγούν οι τόποι σας. Ένας πραγματικά ευλογημένος τόπος αποκτά και τις δυνατότητες και τα κεφάλαια. Γι’ αυτό ήρθα στην Τρίπολη για να παρουσιάσω πάνω από 200 δράσεις. Επενδύσεις στην Πελοπόννησο που θα ξεπεράσουν τα 6,5 δισ. ευρώ, δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Την 1η Μαΐου θα αυξηθεί για 3η φορά ο κατώτατος μισθός. Καταργούμε από 1ης Ιανουαρίου οριστικά και για όλους τους Έλληνες την εισφορά αλληλεγγύης και προχωράμε ύστερα από 10 χρόνια σε αύξηση κοντά στο 8% στις αποδοχές 2,5 εκατ. συνταξιούχων. Περίπου ένας στους δύο θα έχουν κέρδος ουσιαστικά μία πρόσθετη σύνταξη. Ενισχύουμε για τις γιορτές, στις 20 Δεκεμβρίου, 2.300.000 συμπολίτες με ειδικό επίδομα 250 ευρώ και γιατρούς του ΕΣΥ με αύξηση μισθού. Αναλογιστείτε ότι μόνο τον Δεκέμβριο ο κρατικός προϋπολογισμός εκτός από τη στήριξη στους λογαριασμούς ενέργειας θα εκταμιεύσει ποσό πάνω από 800 εκατ. ευρώ. Σήμερα μπορούμε να μιλάμε για Ελλάδα που γύρισε σελίδα στοχεύοντας μπροστά και ψηλότερα. Μια Ελλάδα εκτός εποπτείας, με ανάπτυξη στο 6%, διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωζώνης, έχοντας δημιουργήσει 250.000 νέες θέσεις εργασίας, με τις εθνικές μας εξαγωγές να ξεπερνούν τα 70 δισ. και έχοντας αυξήσει τον δημόσιο πλούτο σε σχέση με το 2019 κατά 39 δισ. ευρώ. Πίσω από αυτούς τους ουδέτερους αριθμούς υπάρχει μια ζωντανή πραγματικότητα. Πιο πολλές επενδύσεις σημαίνει μεγαλύτερη απασχόληση (…). Χρέος μας να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους. Να μην ξεχνάμε τη μεσαία τάξη. Πήραμε τολμηρές πρωτοβουλίες όπως το ‘‘καλάθι του νοικοκυριού’’, το οποίο βοηθά. Οι τιμές στο ‘‘καλάθι’’ διαρκώς μειώνονται. Αυτό δεν αφορά κάποιους ισχυρούς ή κάποιους που θεωρούν τους εαυτούς τους υπεράνω. Έχουν το δικό τους καλάθι. Ξέρω ότι οι μισθοί παραμένουν ακόμα χαμηλοί, ότι η ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα και ότι οι επιχειρήσεις αγωνιούν για το αυξημένο κόστος ενέργειας. Θέλω να τονίσω για τον πρωτογενή τομέα ότι ο ΕΛΓΑ ήταν εκεί να στηρίξει τους παραγωγούς».

Νομοσχέδιο για το ΕΣΥ

Σε ό,τι αφορά το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Ήταν υποχρέωσή μας να αυξήσουμε τις αποδοχές των γιατρών. Όλες οι αυξήσεις θα είναι αναδρομικές και από τον Ιανουάριο θα υπάρξει νέα προσαύξηση των επιδομάτων. Δώσαμε τη δυνατότητα οι γιατροί πλήρους απασχόλησης να μπορούν να λειτουργούν και ως ιδιώτες. Τιμώ τους γιατρούς του ΕΣΥ, ειδικά αυτούς που ανθίστανται στον πειρασμό να μετακινηθούν στον ιδιωτικό τομέα. Χωρίς τέτοια απόφαση θα χάναμε γιατρούς στο ΕΣΥ. Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση σε όλους τους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού. Όλο το προσωπικό θα λάβει τον Δεκέμβριο και 600 ευρώ ανά υπάλληλο».

Παρέμβαση στο ράφι και 120 δόσεις

Πέρα, όμως, από τα προαναφερθέντα, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει δύο μεγάλες παρεμβάσεις. Η μία είναι στις τιμές των τροφίμων. Μία παρέμβαση στο ράφι για να μπουν πλαφόν στις τιμές ορισμένων βασικών αγαθών. Αυτό θα ανακοινωθεί την ημέρα της ψήφισης του προϋπολογισμού, στις 17 του μήνα. Η δεύτερη παρέμβαση θα έρθει αργότερα. Θα είναι οι 120 δόσεις σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η αντιπολίτευση το ζητά καιρό και ο πρωθυπουργός θα το κάνει πράξη λίγο πριν από τις εκλογές.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ για θάνατο 16χρονου: «Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, η ανθρώπινη ζωή γίνεται όλο και πιο φθηνή»

Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα παύσει να διεκδικεί την καταβολή των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας