14:06 Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ο υφυπουργός Βαρτζόπουλος συνέστησε σε κάθε «γυνή να φοβήται τον άνδρα» λόγω της... φύσης της

Ο υφυπουργός Βαρτζόπουλος συνέστησε σε κάθε «γυνή να φοβήται τον άνδρα» λόγω της... φύσης της

«Η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση. Σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή εμβίων όντων το αρσενικό είναι πάντοτε επιθετικό. Αυτό είναι το οποίο στη φύση κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκησή της ή την άμυνά της. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει και στηρίζει τη μορφή, είτε γίνεται στην αγέλη είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στον homo sapiens. Άρα είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι το επιθετικό», είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Υφυπουργός Υγείας είναι ο λεγάμενος. Αρμόδιος για την ψυχική υγεία των Ελλήνων. Μόνο που με τα λόγια του προκάλεσε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Οι γυναίκες αυτόματα αισθάνθηκαν ως θύματα. Διότι τι ακριβώς είπε ο Βαρτζόπουλος; Ό,τι λένε κατά καιρούς οι δράστες των γυναικοκτονιών, αλλά και των βιασμών.

«Μας προκάλεσε», είναι το βασικό επιχείρημά τους κι επειδή κατά τον υφυπουργό Υγείας το αρσενικό είναι από τη φύση του πιο ισχυρό, νομιμοποιείται να αντιδράσει και να επιβάλει τη δύναμή του. Μιλάμε για ασύλληπτα πράγματα.

Σοκ

Ακόμα δεν έχει συνέλθει η κοινωνία από τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους, μπροστά στο αστυνομικό τμήμα. Και ήρθε κάποιος Βαρτζόπουλος για να πλήξει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία των γυναικών, που δεν αισθάνονται ασφαλείς ούτε όταν προσφεύγουν στις αρμόδιες διωκτικές και εισαγγελικές αρχές για να προστατευθούν.

«Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής. Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητά του από το θηλυκό.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους,  επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Άρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά. Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες και προβοκατόρικες ερμηνείες», προσπάθησε να συμμαζέψει τα πράγματα. Αν δεν τον εντοπίζαμε στη σύνθεση της κυβέρνησης και στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, θα λέγαμε ότι είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι ανήκει στους μαθητές του Παύλου Πολάκη ή του Στέφανου Κασσελάκη που πάντα λένε κάτι και έπειτα τρέχουν να βγάλουν ερμηνευτικές ανακοινώσεις, να κάνουν διευκρινιστικές δηλώσεις ή να καταγγείλουν την κακιά την ώρα και τον δαίμονα της… γλώσσας. Όπως επικαλούνταν παλιά στις εφημερίδες τον δαίμονα του τυπογραφείου.

Επιπτώσεις

Το μόνο που δεν είπε ο Βαρτζόπουλος ήταν η φράση που προκάλεσε τη ρήξη του… Αντωνάκη και της Ελενίτσας. Αναφερόμαστε στα λόγια του παπά που προτρέπει τη «δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Μόνο αυτό δεν είπε ο υφυπουργός Υγείας. Αν του άφηναν λίγο περισσότερο το μικρόφωνο, ίσως να μη γλιτώναμε και από τη δική του συμβουλή προς τις γυναίκες. Αν και δεν χρειαζόταν. Εδώ που λέμε, με τη συχνότητα των γυναικοκτονιών και των κακοποιητικών συμπεριφορών, ο φόβος είναι καθημερινό συναίσθημα για 100άδες γυναίκες. Σε αυτή την πληγή της βίας που αποτελεί τον εφιάλτη των κακοποιημένων γυναικών και των συγγενών τους έβαλε βαθιά το μαχαίρι ο Βαρτζόπουλος και άρχισε να το γυρίζει. Χωρίς να νοιαστεί για τον πόνο που προκάλεσε.

Το τρομερό είναι ότι ο υφυπουργός Υγείας έμοιαζε ως ο κατάλληλος άνθρωπος στη σωστή θέση. Επιστήμονας είναι. Ψυχίατρος! Και, βέβαια, καθηγητής πανεπιστημίου. Άρα όφειλε να μετρήσει τις επιπτώσεις των λεγομένων του σε μια κοινωνία που τείνει να νομιμοποιήσει τις γυναικοκτονίες, από τη στιγμή που δεν λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα. Διότι στην περίπτωση της Γεωργίας στη Σαλαμίνα αλλά και της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους αποδείχθηκε ότι ούτε το panic button ούτε και η καταγγελία στο Α.Τ. μπόρεσαν να σώσουν τις δύο γυναίκες. Ίσως επειδή η φύση έχει προνοήσει ότι το αρσενικό είναι πιο ισχυρό, όπως μας είπε ο Βαρτζόπουλος.

 

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

           

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας