14:50 Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Εξαφανίσεις ανηλίκων: Ανησυχητικά τα στοιχεία για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024

Εξαφανίσεις ανηλίκων: Ανησυχητικά τα στοιχεία για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024

Ο Γιώργος Τσούκαλης, ιδιωτικός αστυνομικός, και ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος στο «Χαμόγελο του παιδιού», μίλησαν στην εκπομπή «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» για τις εξαφανίσεις παιδιών.

Το καλοκαίρι του 1981 ο Ανταμ Γουόλς, ένα παιδί ηλικίας επτά ετών, εξαφανίστηκε μέσα από ένα εμπορικό κέντρο στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Ο μικρός Ανταμ Γουόλς βρέθηκε δολοφονημένος μερικές ημέρες αργότερα και ο τραγικός θάνατός του στάθηκε η αφορμή για να καθιερωθεί, το 1984, η 25η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, η εκπομπή «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» παρουσίασε ζοφερά στοιχεία για τους εξαφανισμένους ανηλίκους στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του παιδιού» δείχνουν πως το πρώτο 4μήνο του 2024 έγιναν 3.814 τηλεφωνικές κλήσεις στην ευρωπαϊκή γραμμή 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά, έγιναν 81 εξαφανίσεις παιδιών και 50 ενηλίκων.

Τα στατιστικά στοιχεία των εξαφανίσεων

Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ δείχνουν πως το 2022 δόθηκαν 37 amber alert για 39 παιδιά, 17 κορίτσια και 22 αγόρια ενώ το 2023 έγιναν 274 εξαφανίσεις – 175 κορίτσια και 99 αγόρια – 256 ευρέσεις – 166 κορίτσια και 90 αγόρια – ενώ 18 παιδιά αναζητούνται – 9 κορίτσια και 9 αγόρια.

Τα στατιστικά στοιχεία από το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα Παιδιά δείχνουν πως:

-8 εκατομμύρια παιδιά υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται διεθνώς κάθε χρόνο

-250.000 παιδιά – 1 παιδί κάθε 2 λεπτά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη

-1 παιδί εξαφανίζεται κάθε 8 λεπτά στην Ινδία

-70.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Κίνα

-2.300 παιδιά εξαφανίζονται κάθε ημέρα στις Η.Π.Α.

Ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος στο  «Χαμόγελο του παιδιού», είπε πως ως Ελλάδα είμαστε στις καλύτερες θέσεις σχετικά με τις εξαφανίσεις στην Ευρώπη.

«Δεν υπάρχουν αρπαγές παιδιών από τρίτους. Συνήθως είναι κοπέλες και προσπαθούν να τις προσελκύσουν μέσω ίντερνετ. Υπάρχουν και γονικές αρπαγές».

Ο Γιώργος Τσούκαλης, ιδιωτικός αστυνομικός, ανέφερε πως είμαστε ένα λαός που κουτσομπολεύουμε αλλά δεν μπαίνουμε στον κόπο να ειδοποιήσουμε τις Αρχές αφού δεν μας αφορά ένα θέμα.

«Υπάρχει και το ‘’να μην μπλέξει’’.  Είναι ένα θέμα που πρέπει να σκύψουμε όλοι πάνω σε αυτό».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 


➤Ακολουθήστε την ΜΠΑΜ στο Instagram.

➤Αγόρασε την εφημερίδα και διαδικτυακά εδώ: https://www.empam.gr/eshop

 

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας