4:02 Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Η Γερμανική Βουλή ψήφισε τη μερική νομιμοποίηση της κάνναβης

Η Γερμανική Βουλή ψήφισε τη μερική νομιμοποίηση της κάνναβης

Η Γερμανία νομιμοποίησε μερικώς την κάνναβη με 407 ψήφους υπέρ, 226 κατά και τέσσερις αποχές στην Bundestag.

Από την 1η Απριλίου τα άτομα άνω των 18 ετών θα επιτρέπεται να κατέχουν έως και 25 γραμμάρια κάνναβης για προσωπική χρήση, ενώ νόμιμη θα είναι και η καλλιέργεια έως και τριών φυτών κάνναβης στο σπίτι.

Επίσης, από την 1η Ιουλίου θα μπορούν να λειτουργούν σύλλογοι καλλιέργειας, με έως 500 ενήλικα μέλη, αλλά για προσωπική χρήση έως 50 γραμμαρίων τον μήνα. Θα απαγορεύεται η δημόσια κατανάλωση κάνναβης σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτά, όπως και σε πεζοδρόμους μέχρι τις 20:00.

Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δήλωσε ότι «με αυτόν τον νόμο θα πετύχουμε να περιορίσουμε σημαντικά την μαύρη αγορά, θα προστατεύουμε καλύτερα τα παιδιά και τους νέους μας και θα έχουμε ένα ασφαλές προϊόν για τους ενήλικες καταναλωτές». Θετικά αποτελέσματα από τη νέα νομοθεσία αναμένει και ο επίτροπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα ναρκωτικά Μπούρκχαρτ Μπλίνερτ. «Οι απαγορεύσεις δεν βοηθούν κατά του καπνίσματος και η τρέχουσα ποινικοποίηση δεν έχει καμία σχέση με την προστασία της υγείας. Αυτό φαίνεται από την πραγματικότητα των 4,5 εκατομμυρίων ενήλικων χρηστών κάνναβης το 2023», δήλωσε και έκανε λόγο για νέα πολιτική, «μακριά από τον στιγματισμό και την ποινικοποίηση, με περισσότερη προστασία και βοήθεια».

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κλάους Ράινχαρντ τόνισε ότι η κάνναβη είναι ουσία η οποία προκαλεί εθισμό. «Περίπου το 10% των τακτικών χρηστών έχει εξάρτηση, ενώ η τακτική χρήση από άτομα κάτω των 25 ετών δύναται να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Φοβάμαι ότι η νομιμοποίηση θα ωθήσει περισσότερους να δοκιμάσουν», προειδοποίησε.

Η νέα νομοθεσία θα τεθεί προς έγκριση στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στα τέλη Μαρτίου. Η έγκριση δεν είναι νομικά αναγκαία, αλλά το Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει διαδικασία διαιτησίας με την Bundestag, καθυστερώντας την εφαρμογή του νόμου, κάτι που έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι περίπου 7 εκατομμύρια Γερμανοί καταναλώνουν τακτικά κάνναβη. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει προηγουμένως ότι πολλοί χρήστες κάνουν χρήση του ναρκωτικού για ιατρικούς λόγους και ότι ο νέος νόμος θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα της κάνναβης που καταναλώνεται από τους τους νέους.

Οι αντιδράσεις για την νομιμοποίηση της κάνναβης
Αντιδράσεις έχουν προκληθεί από μερικά από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας – τα οποία θα έχουν την ευθύνη για την αστυνόμευση του νόμου – συμπεριλαμβανομένου του εκείνου της Βαυαρίας, που κυβερνάται από τη συντηρητική Χριστιανοκοινωνική Ένωση, η οποία ζήτησε από την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί.

Επιπλέον στη βουλή ακούστηκε και η θέση του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Τίνο Σόργκε, ο οποίος είπε: «Δηλώνετε με κάθε σοβαρότητα ότι νομιμοποιώντας περισσότερα ναρκωτικά θα περιορίσουμε τη χρήση ναρκωτικών μεταξύ των νέων… Αυτό είναι το πιο ανόητο πράγμα που έχω ακούσει ποτέ».

Κατά του νομοσχεδίου είναι και η αστυνομία η οποία ανέφερε την δυσκολία εφαρμογής του, με τον υπουργό Υγείας να απαντάει ότι η αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου ήταν επίσης δύσκολη.

Σε κάθε περίπτωση η Γερμανία γράφει ιστορία νομιμοποιώντας την κάνναβη για προσωπική χρήση καθώς αποτελεί μόλις την τρίτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθώντας το Λουξεμβούργο και τη Μάλτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνελήφθη 22χρονος για διακίνηση κάνναβης στην Πλατεία Ομονοίας

Άδωνις Γεωργιάδης: Τέλος από την αγορά τα ζελεδάκια κάνναβης λόγω της ουσίας HHC – Ζητήματα υγείας σε παιδιά και νέους

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας