10:06 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Ισραήλ: Συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο για τα αντίποινα στο Ιράν

Ισραήλ: Συνεδριάζει το πολεμικό συμβούλιο για τα αντίποινα στο Ιράν

Σε εξέλιξη βρίσκεται το απόγευμα της Κυριακής το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, που αποφασίζει για τα αντίποινα στο Ιράν.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, υπουργός του Νετανιάχου δήλωσε πως στόχος είναι να χτιστεί μία περιφερειακή συμμαχία που θα ανταποδώσει το χτύπημα, «σε χρόνο και με τρόπο που είναι κατάλληλος για εμάς».

Το Ισραήλ θα απαιτήσει ένα τίμημα από το Ιράν ως απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, δήλωσε σήμερα ο κεντρώος υπουργός Πολέμου Μπένι Γκαντζ. «Θα οικοδομήσουμε έναν περιφερειακό συνασπισμό και θα απαιτήσουμε το τίμημα από το Ιράν με τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλοι για εμάς», δήλωσε ο Γκαντζ.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ ήρθε ως αντίποινα για τις αεροπορικές επιδρομές στο προξενείο του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου και δεν ήταν απροσδόκητη, όπως επισημαίνουν οι διεθνείς αναλυτές. Το Ιράν ωστόσο, μετά τη χθεσινή επίθεση, ανακοίνωσε πως θωρεί το θέμα λήξαν και δεν θα επανέλθει, εκτός και αν προκληθεί. Η διεθνής κοινότητα αναμένει την απόφαση της συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, εν μέσω διπλωματικής πίεσης προς την αποκλιμάκωση. Εν τούτοις, θεωρείται βέβαιο πως το Ισραήλ θα επιδιώξει απάντηση και αντίποινα κατά του Ιράν, αν και η αποσαφήνηση «σε χρόνο και με τρόπο που είναι κατάλληλος για εμάς», αφήνει κάποιες υπόνοιες πως μια νέα άμεση κλιμάκωση της έντασης δεν είναι πολύ πιθανή.

Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα σε διεθνή ΜΜΕ ότι ορισμένα μέλη του πολεμικού συμβουλίου ζήτησαν αντίποινα, αλλά αυτό αφού ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Μπάιντεν το Σάββατο και επειδή τα πλήγματα του Ιράν προκάλεσαν σχετικά μικρές ζημιές, μια άμεση απάντηση απομακρύνεται ως ενδεχόμενο. Οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επικοινωνίας μεταξύ Μπάιντεν – Νετανιάχου. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, δήλωσε νωρίς την Κυριακή ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν «δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το Ιράν ενημέρωσε τους γείτονές του για τα αντίποινα του στο Ισραήλ 72 ώρες νωρίτερα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. «Σχεδόν 72 ώρες πριν από τις επιχειρήσεις μας, ενημερώσαμε τους φίλους και τους γείτονές μας στην περιοχή ότι η απάντηση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν βέβαιη, νόμιμη και αμετάκλητη», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου. Καθώς οι ισραηλινοί ηγέτες στάθμιζαν μια απάντηση στην αεροπορική επίθεση από το Ιράν και τους συμμάχους του, η Τεχεράνη είπε ότι δεν θα χτυπήσει περαιτέρω εάν δεν δεχτεί επίθεση. Σχεδόν όλοι οι ιρανικοί πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν, από την αεράμυνα του Ισραήλ και συμμαχικές δυνάμεις, ιδίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη σκιά των εξελίξεων η επίσκεψη Σολτς στην Κίνα

Το Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές της Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας