9:56 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Στη σκιά των εξελίξεων η επίσκεψη Σολτς στην Κίνα

Στη σκιά των εξελίξεων η επίσκεψη Σολτς στην Κίνα

Μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν με ντρόουνς και πυραύλους κατά του Ισραήλ, η ερώτηση που κυριαρχεί είναι τι πρόκειται να επακολουθήσει, θα υπάρξει αντίδραση από ισραηλινή πλευρά, και ποια θα μπορούσε να είναι αυτή. Και κυρίως τί είναι αυτό που θα μπορούσε να σήμαινε για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη. Η μαζική ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ βρήκε τον καγκελάριο Σολτς καθοδόν προς την Κίνα. Πρόκειται για την δεύτερη επίσκεψη στη χώρα από την ανάληψη των καθηκόντων του. Επίσκεψη που οπωσδήποτε επισκιάζεται από τα δραματικά γεγονότα της περασμένη νύχτας.

Ο Όλαφ Σολτς ενημερώνονταν συνεχώς κατά τη διάρκεια της δεκάωρης πτήσης του για τις δραματικές εξελίξεις και την επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μετά την προσγείωση νωρίς σήμερα το πρωί ώρα Γερμανίας στην κινεζική μεγαλούπολη Τσονγκτσίνγκ καταδίκασε δια του κυβερνητικού εκπροσώπου του, Στέφεν Χέμπερστράιτ, ο οποίος τον συνοδεύει,με τον πιο έντονο τρόπο τις αεροπορικές επιδρομές. “Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Θα συζητήσουμε τώρα τις περαιτέρω αντιδράσεις στενά με τους εταίρους και συμμάχους μας στην G7″, ανέφερε στη δήλωσή του.

Το μαζικό πυραυλικό χτύπημα «αντιποίνων», όπως αποκαλείται από την ιρανική πλευρά, αναμένονταν από καιρό. Όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν στην πεποίθηση ότι θα γίνονταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ακύρωσαν τις προγραμματισμένες επισκέψεις τους και παρέμειναν στο πόστο τους. Παρόλα αυτά καγκελάριος Σολτς αποφάσισε να μην ακυρώσει το ταξίδι, κάτι γαι το οποίο επικρίθηκε. Εκείνο που απασχολεί και τη γερμανική διπλωματία είναι ο φόβος εξάπλωσης των πυραυλικών επιθέσεων και σε άλλες γειτονικές χώρες. Πάντως η ισραηλινή πλευρά προετοιμάζεται και για την επόμενη κίνηση, αν ερμηνεύσουμε σωστά τις δηλώσεις του Γιοάβ Γκαλάντ, ισραηλινού υπουργού Άμυνας.

«Αυτή η επιχείρηση δεν έχει τελειώσει ακόμη” είπε. “Πρέπει να παραμείνουμε προετοιμασμένοι και προσεκτικοί στις οδηγίες του στρατού και της πολιτικής προστασίας και να προετοιμαστούμε για κάθε σενάριο. Ταυτόχρονα, εμποδίσαμε το πρώτο κύμα επιθέσεων και το κάναμε με μεγάλη επιτυχία”. Σε ποιο βαθμό αυτές οι εξελίξεις και πιθανώς αυτές που όλοι απεύχονται, θα επηρεάσουν τώρα το πρόγραμμα επισκέψεων του Σολτς είναι ακόμη ασαφές. Στη μεγαλούπολη Τσονγκτσίνγκ, η οποία με τα 32 εκατομμύρια κατοίκους της θεωρείται η πολυπληθέστερη πόλη στον κόσμο, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη σε μονάδα παραγωγής υδρογονοκινητήρων της Bosch και συζήτηση με φοιτητές για τον αστικό σχεδιασμό. Μια συνάντηση με τον περιφερειακό γραμματέα του κόμματος Γιουάν Γιαούν και ένα ταξίδι με πλοίο στον ποταμό Γιανγκντζέ ήταν επίσης στο πρόγραμμα του καγκελαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλία: Αρχίζει η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές της Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας