17:09 Τρίτη 5 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Κ. Μητσοτάκης στην COP28: Παρά τις κλιματικές καταστροφές, αναδύεται μία νέα Ελλάδα

Κ. Μητσοτάκης στην COP28: Παρά τις κλιματικές καταστροφές, αναδύεται μία νέα Ελλάδα

«Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον σαφής και η ανάγκη προς μία οικονομία μηδενικών ρύπων είναι πλέον φανερή» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας την ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι.

 

«Η Ελλάδα εκφράζει αυτή την οικονομία με τον καλύτερο τρόπο» επισήμανε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στις επιδόσεις της Ελλάδας.

«Μέσα σε λίγες εβδομάδες βιώσαμε καταστροφές, τις πιο ισχυρές βροχές μέσα σε έναν χρόνο και πλημμύρες. Παρά τις καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής αναδύεται μία νέα Ελλάδα. Έχουμε μειώσει κατά 8% τη χρήση άνθρακα, η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτατα, μειώσαμε τους ρύπους κατά 43% από το 2005 και στρεφόμαστε προς τις ΑΠΕ ολοένα και ταχύτερα» είπε, σημειώνοντας πως αυτή είναι μία «από τις καλύτερες επιδόσεις στις χώρες της Ε.Ε.

«Η διείσδυση της αιολοκής ενέργειας ήταν η 7η παγκοσμίως. Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια καλύπτουν τις μισές ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια. Τα οφέλη της μετάβασης στις ΑΠΕ είναι πλέον προφανή» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναπτύσσοντας ακολούθως τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε: «Ανακαινίζουμε τις οικίες μας και τα γραφεια μας με έναν πρωτόγνωρο τρόπο. Οικοδομούμε μία αλυσίδα αποθήκευσης ενέργειας για τις βιομηχανίες μας. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ευθύνη τη σημασία της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Σύντομα θα αυξήσουμε το δυναμικό μας τα συστήματα της υπεράκτιας παραγωγής ενέργειας».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως «θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερους πόρους να μειώσουμε το κενό της προσαρμογής» υπογραμμίζοντας πως «η Ευρώπη έχει σημαντικό ρόλο να παίξει εδώ».

Επισήμανε τέλος πως «θα πρέπει να διασφαλίσουμε μία δίκαιη μετάβαση για τις κοινωνίες μας».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής

Χαλκίδα: Ανήλικοι έπεσαν θύματα απόπειρας ληστείας μέσα στο τραίνο – Τους απείλησε με μαχαίρι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας