More

  Κατάθεση έγκλησης ή “ξέπλυμα”;

  Ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις, όπως αναμενόταν, προκαλεί η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα που προυποθέτει έγκληση προκειμένου να συνεχιστούν οι έρευνες σχετικά με τραπεζικά στελέχη τα οποία ελέγχονται ή κατηγορούνται για το αδίκημα της απιστίας.

  Η καταληκτική ημερομηνία της 18ης Μαρτίου για να κατατεθεί έγκληση αναγκάζει εισαγγελείς και ανακριτές οι οποίοι χειρίζονται ανάλογες υποθέσεις να αποτανθούν στα Διοικητικά Συμβούλια των Πιστωτικών Ιδρυμάτων προκειμένου να πληροφορηθούν εάν σκοπεύουν ή όχι να προχωρήσουν σε κατάθεση έγκλησης για τη συνέχεια της διαδικασίας.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του eReportaz μέχρι στιγμής όλοι οι εισαγγελικοί αλλά και δικαστικοί λειτουργοί (ανακριτές) οι οποίοι χειρίζονται υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται τραπεζικά στελέχη έχουν αποστείλει σχετικές ενημερώσεις στις διοικήσεις των Τραπεζών σχετικά με το νέο Νόμο και το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που επιθυμούν να διερευνηθούν οι υποθέσεις που αφορούν τις Τράπεζες.

  Ως γνωστόν σε περίπτωση που τα ΔΣ των Πιστωτικών Ιδρυμάτων κρίνουν ότι (για τους δικούς τους λόγους) δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η έρευνα που αφορά ενδεχόμενη ζημία του ΝΠΙΔ το οποίο εκπροσωπούν, οι υποθέσεις θα καταλήξουν στο αρχείο! 

  Το μπαλάκι στις διοικήσεις 

  Το μπαλάκι πλέον πέφτει στις διοικήσεις αλλά και τα ΔΣ των τραπεζών. Όπως επεσήμαναν ανώτατες πηγές από το δικαστικό χώρο, “είτε θα πράξουν το αυτονόητο δηλαδή θα καταθέσουν έγκληση προκειμένου να διρευνηθούν πλήρως οι δυσώδεις υποθέσεις και να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται, είτε θα ενεργήσουν συντεχνιακά και αυτομάτως θα καταστούν υπόλογοι στα μάτια της κοινής γνώμης, των μετόχων και φυσικά των καταναλωτών”.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι από τον τραπεζικό χώρο διαρρέεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα ΔΣ των συστημικών τραπεζών δεν θα προχωρήσουν σε κατάθεση έγκλησης, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν απηχεί την πλήρη πραγματικότητα. “Θα γίνει ότι χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της τράπεζας” ανέφερε στο eReportaz πρόσωπο που ανήκει στην ηγετική πυραμίδα συστημικής τράπεζας.

  Δέσμευση 

  Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες του eReportaz η ανακρίτρια Διαφθοράς κ. Μπόζνου η οποία χειρίζεται την υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς και του εφοπλιστή Λογοθέτη επικύρωσε τη διάταξη δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών αλλά και των περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων. Σημειώνεται ότι ρύθμιση με την οποία παρατείνεται η διάρκεια της δέσμευσης των περιουσιών των υπόπτων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, προώθησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

  Την τροπολογία κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ώστε να μη λήξουν αυτοδικαίως οι δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων χιλιάδων υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος.

  Η παράταση κρίνεται αναγκαία για την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσοδών από Εγκληματικές Δραστηριότητες, καθώς με βάση νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο τέθηκε ανώτατος χρονικός περιορισμός 18 μηνών, για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων των ελεγχόμενων από την ανεξάρτητη αρχή.

  Μπροστά στον κίνδυνο να λήξουν αυτοδίκαια οι δεσμεύσεις χιλιάδων υπόπτων για ποσά άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, η κυβέρνηση ψήφισε μεταβατική διάταξη με την οποία τίθεται προθεσμία τριών μηνών να επικυρωθεί η δέσμευση από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια. Όμως η τρίμηνη προθεσμία λήγει σε λίγες ημέρες, δίχως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποστολής των φακέλων των υποθέσεων από την Αρχή στη Δικαιοσύνη.

  Για το λόγο αυτό με την τροπολογία δίνεται νέα τρίμηνη παράταση μέχρι τις 19 Μαϊου.

  Όπως αναφέρεται στη νομοθετική ρύθμιση, «εντός προθεσμίας 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ήτοι έως τις 19 Μαΐου 2020 , οι διατάξεις του Προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης , που έχουν εκδοθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και για τις οποίες έχουν παρέλθει τα χρονικά όρια του εδαφίου α’ της παραγράφου 3 του άρθρου 34 ΚΠΔ, διαβιβάζονται με τα σχετικά με τη δέσμευση στοιχεία και αντίγραφο του φακέλου της υπόθεσης στον ανακριτή, αν η υπόθεση εκκρεμεί στο στάδιο της ανάκρισης , ή στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, σε κάθε περίπτωση».

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Χαλάνδρι: Διάρρηξη σε χρόνο μηδέν – Άρπαξαν χρηματοκιβώτιο με 15.000 ευρώ σε 98 δευτερόλεπτα

  Διάρρηξη «εξπρές» έκαναν επαγγελματίες διαρρήκτες σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι με λεία ένα χρηματοκιβώτιο το οποίο περιείχε 15.000 ευρώ. Ωστόσο, δεν υπολόγισαν ότι ο ένοικος του...

  Φωτιά σε εν κινήσει νταλίκα στην παλαιά εθνική Αθηνών-Κορίνθου

  Φωτιά σε νταλίκα που βρισκόταν εν κινήσει σημειώθηκε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου στο Σουσάκι Κορινθίας. Λόγω...

  Τα φώτα των fake news

  Τελικά, σε αυτήν τη χώρα δεν χάνεται κανένας. Διετέλεσε ο άλλος επί ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής του ΑΠΕ και σήμερα περνά και δίνει τα φώτα του...

  Σημάδια αποκλιμάκωσης των χρόνιων εντάσεων μεταξύ των χωρών του Κόλπου

  Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι οι χώρες του Κόλπου και το Ιράν είναι αναγκαίο...

  Θεσσαλονίκη: Αγριογούρουνο έκοβε βόλτες στην Αριστοτέλους

  Απίστευτες εικόνες κατέγραψε με το κινητό του τηλέφωνο τα ξημερώματα της Παρασκευής ένας αστυνομικός, όταν ξαφνικά είδε μπροστά του ένα αγριογούρουνο να περιφέρεται... αμέριμνο στην οδό Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη,...