12:54 Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κύπρος: «Δεχόμαστε επίθεση με σαπιοκάραβα» - 263 νέες αφίξεις μεταναστών

Κύπρος: «Δεχόμαστε επίθεση με σαπιοκάραβα» - 263 νέες αφίξεις μεταναστών

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αφίξεις μεταναστών στην Κύπρο.

Μετά τους περισσότερους από 500 μετανάστες, οι οποίοι σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές έφτασαν στο νησί την Κυριακή και την Δευτέρα, ακόμα 263 εντοπίστηκαν σε δύο πλοιάρια το βράδυ της Τρίτης ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο.

Στην περιοχή έσπευσαν τρεις άκατοι του λιμενικού και ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας.

Στο πρώτο πλοιάριο διαπιστώθηκε ότι επέβαιναν 27 παράτυποι μετανάστες άντρες, γυναίκες, παιδιά και ένας ασυνόδευτος ανήλικος.  Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι Λάρνακας και ακολούθως στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά. Η Αστυνομία συνέλαβε ανήλικο 17 ετών φερόμενο ως πλοηγό του πλοιαρίου.

Στο δεύτερο πλοιάριο επέβαιναν 236 παράτυποι μετανάστες, κυρίως άντρες.

Τα ραντάρ της Δημοκρατίας είχαν εντοπίσει και τρίτο πλοιάριο, στο οποίο διαπιστώθηκε ωστόσο ότι δεν επέβαιναν παράτυποι μετανάστες.

Υπουργός Εσωτερικών: Ανάγκη στήριξης από την ΕΕ
Την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου. Μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε πολλά μέτρα προκειμένου η Κύπρος να καταστεί μη ελκυστικός προορισμός, πετυχαίνοντας μείωση κατά 85% στις ροές μεταναστών από αφρικανικές χώρες.

Υπέδειξε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τους Σύρους του Λιβάνου, επειδή θεωρούνται πρόσφυγες στους οποίους παραχωρείται καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Επισήμανε πως η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί.

“Τις τελευταίες ημέρες δεχόμαστε ουσιαστικά επίθεση με σαπιοκάραβα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί, εάν συνεχιστούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου τόνισε επίσης ότι ο Λίβανος επιβάλλεται να τύχει μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπέδειξε ότι η Λευκωσία αξιώνει την επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας και τη διασύνδεση της βοήθειας που λαμβάνει ο Λίβανος, με την ικανότητά της χώρας να ανακόπτει τις βάρκες που έχουν προορισμό την Κύπρο.

“Η Κύπρος δεν θέλει χρήματα, αυτό που αξιώνει είναι να επιδειχθεί στην πράξη αλληλεγγύη από τα άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύπρος: Μαζικές αφίξεις μεταναστών – Ζητήθηκε συνδρομή από την ΕΕ

Πάνω από 7.000 χιλιάδες αφίξεις μεταναστών στη Λαμπεντούζα μέσα σε 24 ώρες

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας