20:36 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ και η φερόμενη σύντροφος του Πούτιν, Αλίνα Καμπάεβα

Στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ και η φερόμενη σύντροφος του Πούτιν, Αλίνα Καμπάεβα

Το όνομα της Αλίνα Καμπάεβα, Ολυμπιονίκη και επικεφαλής της εταιρείας National Media Group, καθώς και φερόμενη σύντροφος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, προστέθηκε στον κατάλογο των ονομαστικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ο οποίος δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται στο επίσημο κείμενο των κυρώσεων, η κ. Καμπάεβα «είναι η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της National Media Group (NMG) μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου (σ.σ. holding company) η οποία κατέχει μεγάλα ποσοστά μετοχών σε σχεδόν όλα τα μεγάλα ομοσπονδιακά Ρωσικά ΜΜΕ που αναπαράγουν την προπαγάνδα της Ρωσικής κυβέρνησης».

Προστίθεται πως είναι «πρώην Ολυμπιονίκης στη ρυθμική γυμναστική και πρώην μέλος της Κρατικής Δούμας», ενώ «σχετίζεται στενά με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Σημειώνεται πως η φύση της σχέσης της κ. Καμπάεβα με τον κ. Πούτιν αποτέλεσε συχνά αντικείμενο δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο καθώς φέρεται να είναι σύντροφός του, ωστόσο τα δημοσιεύματα αυτά δεν έχουν ποτέ επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της συμπερίληψης της κ. Καμπάεβα στις κυρώσεις, σημειώνεται πως θεωρείται «υπεύθυνη για την υποστήριξη ενεργειών και πολιτικών που υποβαθμίζουν την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας», ενώ σχετίζεται με πρόσωπο που υποσκάπτει την σταθερότητα και την ασφάλεια στη χώρα.

Κοινοτική αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πριν την δημοσίευση των μέτρων σημείωσε πως το σκεπτικό της συμπερίληψης συγγενικών και φιλικών προσώπων ατόμων που βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων αφορά την αποτροπή της χρήσης των συγγενικών σχέσεων για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

Συνολικά προστέθηκαν 83 καταχωρήσεις, 65 φυσικών προσώπων και 18 νομικών προσώπων, σύμφωνα με την ίδια κοινοτική αξιωματούχο.

Τα περισσότερα ονόματα σχετίζονται με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις καθώς οι αποφάσεις λήφθηκαν μετά την σφαγή στην Μπούτσα. Ειδικότερα, στον κατάλογο περιλαμβάνονται 45 ανώτατοι αξιωματούχοι, μεταξύ τους και ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσίας γνωστός ως «ο χασάπης της Μαριούπολης» λόγω του ρόλου του στην πολιορκία της πόλης.

Επίσης έχουν συμπεριληφθεί 17 εταιρείες στην αμυντική βιομηχανία οι οποίοι εξοπλίζουν τον Ρωσικό στρατό.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση της εισαγωγής πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσιων σκαφών εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και 8 για το επεξεργασμένο πετρέλαιο, με προσωρινή εξαίρεση για το πετρέλαιο μέσω αγωγών.

Επίσης απαγορεύονται οι υπηρεσίες ασφάλισης και άλλες υπηρεσίες σε σκάφη που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες με μεταβατική περίοδο έξι μηνών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο συντονισμός για τα μέτρα με τις χώρες των G7.

Ακόμα αφαιρούνται από το σύστημα Swift τρεις μεγάλες ρωσικές τράπεζες (μεταξύ τους και η μεγαλύτερη στη χώρα, η Sberbank) και η μεγαλύτερη τράπεζα της Λευκορωσίας, ενώ απαγορεύεται η μετάδοση στην ΕΕ τριών κρατικών ρωσικών καναλιών, αλλά και η διαφήμιση σε αυτά από εταιρίες στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Ερωτευμένος… Πούτιν!

Κυρώσεις στην “σύντροφο” του Πούτιν, Αλίνα Καμπάεβα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας