2:57 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τι αλλάζει με τις καταθέσεις των αστυνομικών στα δικαστήρια

Τι αλλάζει με τις καταθέσεις των αστυνομικών στα δικαστήρια

Μία ρύθμιση που αφορά τις καταθέσεις μαρτύρων αστυνομικών και που ήταν πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού τους κινήματος, εντάχθηκε τελικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο για τις Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Όπως αναφέρει η ΠΟΑΣΥ σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται στο policenet, η ρύθμιση αφορά την εξαίρεση εμφάνισης μαρτύρων αστυνομικών στην ακροαματική διαδικασία.

Ειδικότερα, με το Άρθρο 63, στο άρθρο 215 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προστίθεται παρ. 5, που ορίζει τα ακόλουθα:

«Αστυνομικοί και λοιποί προανακριτικοί υπάλληλοι που έχουν καταθέσει στην προδικασία δεν καλούνται στο ακροατήριο αλλά αναγιγνώσκονται οι καταθέσεις τους. Ο εισαγγελέας και το δικαστήριο μπορούν κατ’ εξαίρεση να παραγγείλουν την κλήτευσή τους, αν η εξέτασή τους στο ακροατήριο είναι αναγκαία για την ασφαλή διάγνωση της κατηγορίας».

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται άσκοπες μετακινήσεις που επιφέρουν μεταξύ άλλων και την αποδιοργάνωση της αστυνόμευσης.

Η ΠΟΑΣΥ εκφράζει την ικανοποίησή της για αυτήν την εξέλιξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «με την ως άνω ρύθμιση, θα αποφευχθούν οριστικά οι γνωστές επιπτώσεις των δυσλειτουργιών της δικαιοσύνης στην αστυνομική καθημερινότητα, όπως αυτές έχουν επισημανθεί από το συνδικαλιστικό μας κίνημα και αφορούν τις άσκοπες μετακινήσεις εξαιτίας των συχνών αναβολών των δικών, την αποδιοργάνωση της αστυνόμευσης, την καταπάτηση του πλαισίου εργασίας – υπηρεσίας των αστυνομικών, την ψυχική τους καταπόνηση, τη μη αποζημίωση των οδοιπορικών εξόδων και πολλών άλλων προβλημάτων».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής

Χαλκίδα: Ανήλικοι έπεσαν θύματα απόπειρας ληστείας μέσα στο τραίνο – Τους απείλησε με μαχαίρι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

  

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας