3:14 Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Τι είναι το σύνδρομο long flu και ποιους αφορά

Τι είναι το σύνδρομο long flu και ποιους αφορά

Το σύνδρομο long COVID έχει γίνει αντικείμενο εκτενούς διερεύνησης τα τελευταία τρία χρόνια και οι περισσότεροι το γνωρίζουν και βιωματικά, καθώς αφορά τουλάχιστον το 30% των ανθρώπων οι οποίοι νόσησαν με κορωνοϊό.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Ο κίνδυνος εμφάνισής του είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε άτομα με συννοσηρότητες ή σοβαρή νόσηση – Ποιες οι διαφορές του με το long COVID.


Η μεγάλη εμπειρία που αποκτήθηκε με το συγκεκριμένο σύνδρομο οδήγησε στη διερεύνηση των παρατεταμένων επιπτώσεων και της γρίπης, με δύο νέες μελέτες που διενεργήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον να ρίχνουν φως στον νέο ιατρικό όρο, ο οποίος εισέβαλε στη ζωή μας. Πρόκειται για το έως πρόσφατα άγνωστο σύνδρομο long flu, δηλαδή την «παρατεταμένη γρίπη» ή τη «μακρά γρίπη», που ταλαιπωρεί τους ασθενείς με συμπτώματα διαρκείας, μετά την αποδρομή της γρίπης και την επιστροφή στο σπίτι για όσους χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Το σύνδρομο long COVID, από το οποίο ξεκίνησαν όλα, παρουσιάζεται έως και στο 30% των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ταλαιπωρεί περίπου 36 εκατ. ανθρώπους στην Ευρώπη και το 14% των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Παράλληλα ταλαιπωρεί και τους λιλιπούτειους ασθενείς που νόσησαν με κορωνοϊό, ενώ έμφαση έχει δοθεί από τους επιστήμονες στα καρδιολογικά συμπτώματα που εμμένουν μετά την αποδρομή της λοίμωξης αλλά και στα νευρολογικά (σύγχυση, θολή σκέψη, το λεγόμενο brain fog, μαζί με κούραση και κακή ψυχική διάθεση), που είναι ιδιαίτερα έντονα στους λιλιπούτειους και οδηγούν σε μειωμένη μαθησιακή ικανότητα και μειωμένη ικανότητα συμμετοχής σε αθλητικές και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Αναφερόμενος στη μακρά γρίπη, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής επισημαίνει ότι η βασική διαφορά του συνδρόμου long flu είναι πως εστιάζει κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ το long COVID αφορά κυρίως το καρδιολογικό σύστημα. Τα συμπτώματα του long flu περιλαμβάνουν κυρίως χρόνιο βήχα, δύσπνοια, ρινική καταρροή, αίσθημα κόπωσης και πονοκέφαλο, ανήκουν δηλαδή και στο νευρολογικό φάσμα, και επιμένουν μετά την ανάρρωση ή επιστρέφουν μία ή δύο εβδομάδες μετά την αποδρομή της ίωσης για ημέρες ή και εβδομάδες.

Πρόληψη

«Η ίδια η γρίπη είναι μια σοβαρή νόσος που ταλαιπωρεί τους ασθενείς με υψηλό πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια, καταβολή δυνάμεων και κίνδυνο επιπλοκών και δεν πρέπει να την υποτιμάμε», επισημαίνει ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής. Γι’ αυτό άλλωστε είναι πολύ σημαντικό να προλαμβάνουμε τις λοιμώξεις μέσω του εμβολιασμού, και το σύνδρομο long flu, όπως και το αντίστοιχο long COVID αποτελούν επιπρόσθετο λόγο να διαδοθεί ακόμη πιο δυνατά το μήνυμα του εμβολιασμού στην κοινωνία και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Επιπλέον δεν είναι σωστό να περνάμε τη γρίπη «στο πόδι», δηλαδή χωρίς ξεκούραση, αποχή από την εργασία ή το σχολείο, επαρκή ενυδάτωση, σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο και φαρμακευτική αγωγή αν χρειάζεται (αναλγητικά ή ό,τι άλλο απαιτηθεί), γιατί έτσι δημιουργούνται κατάλληλες συνθήκες για να μας ταλαιπωρήσουν τα εμμένοντα συμπτώματα. Καθώς αυτή την εποχή και η γρίπη τύπου Α και ο κορωνοϊός καταγράφουν έξαρση, είναι πολύ σημαντικό να μην πηγαίνουμε στο γραφείο αν έχουμε συμπτώματα ίωσης και να μη στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο με συμπτώματα ίωσης – γιατί εκτός της ταλαιπωρίας που υφίσταται ο ίδιος ο ασθενής, μεγαλώνει και ο κίνδυνος της διασποράς στην κοινότητα, όπως τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

γρίπης

Η βασική διαφορά των δύο συνδρόμων, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι ότι ενώ το long COVID έχει πιο επιθετικό και γενικευμένο χαρακτήρα, μπορεί δηλαδή να επηρεάσει διάφορα όργανα του σώματος, όπως είναι οι πνεύμονες, η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα νεφρά, το long flu περιορίζεται κυρίως στον πνεύμονα και σε νευρολογικά συμπτώματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου είναι ιδιαίτερα αυξημένος σε άτομα με συννοσηρότητες ή σοβαρή νόσηση, άρα οι άνθρωποι που χρειάστηκαν νοσηλεία είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν μακρά γρίπη.

Τι έδειξαν οι δύο μελέτες

Η πρώτη έρευνα για το σύνδρομο long flu πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicin. Σε αυτήν αναλύθηκαν τα δεδομένα 100.000 ασθενών με COVID-19 ή γρίπη και τα ευρήματα έδειξαν ότι το 42% των ασθενών με κορωνοϊό και το 30% των ασθενών με γρίπη παρουσίασαν συμπτώματα, (δύσπνοια, κόπωση, πονοκεφάλους) για έως και 6 μήνες μετά τη μόλυνση. Η δεύτερη έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases. Η μελέτη εξέτασε την πορεία της υγείας 81.280 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί σε νοσοκομεία των ΗΠΑ εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, καθώς και άλλων 10.385 ατόμων που νοσηλεύτηκαν λόγω γρίπης. Στα περιστατικά long flu τα προβλήματα αφορούσαν κυρίως το αναπνευστικό και περιλάμβαναν χρόνιο βήχα, κόπωση και αναπνευστική δυσχέρεια εξαιτίας της ίνωσης στους πνεύμονες.

Μέτρα προστασίας από τις λοιμώξεις στο σχολείο

Συνεπώς για να περιορίσουμε τον κίνδυνο και για long COVID και για long flu κάνουμε προληπτικά εμβόλιο αν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα και αν νοσήσουμε μένουμε σπίτι μέχρι την αποδρομή της νόσου.

Για να προστατευθούν οι μαθητές από τον κίνδυνο διασποράς της γρίπης τύπου Α και του κορωνοϊού, οι ειδικοί συνιστούν να έχουν μαζί τους αντισηπτικό και μάσκα (καλού – κακού) στην τσάντα τους, να βήχουν μέσα στον αγκώνα τους και να τηρούν τις αποστάσεις όσο μπορούν. Αν νοσήσουν οι μαθητές πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να επιστρέψουν στο σχολείο αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα και παραμείνουν απύρετοι για ένα 24ωρο, και γι’ αυτό δικαιολογούνται πέντε ημέρες απουσίας από κορωνοϊό. Καλό είναι μικροί και μεγάλοι να έχουν υπόψη ότι ακόμη και τα παιδιά δεν κάνει να περνούν τις λοιμώξεις στο πόδι, χωρίς την πρέπουσα ξεκούραση και φροντίδα.                           γρίπης

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AstraZeneca: Ως το 2025 αναμένονται 11 νέα φάρμακα για 47 ενδείξεις

Ιλαρά: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο – Τι ισχύει για όσους γεννήθηκαν μετά το 1970

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας