21:20 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Το πλάνο για διενέργεια COVID εμβολιασμών (και) στα φαρμακεία

Το πλάνο για διενέργεια COVID εμβολιασμών (και) στα φαρμακεία

Ανοίγει βηματισμό η κυβέρνηση αναφορικά με τη συμμετοχή των σχεδόν 10.500 φαρμακείων της επικράτειας στον COVID εμβολιασμό, όπως ήδη γίνεται –με τεράστια επιτυχία– στους αντιγριπικούς εμβολιασμούς.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


Με τη συμμετοχή των σχεδόν 10.500 φαρμακείων της επικράτειας, όπως ήδη γίνεται επιτυχώς στην αντιγριπική ανοσοποίηση


Με αυτή την κίνηση το υπουργείο Υγείας παίζει το πιο δυνατό «χαρτί» του στην εθνική εκστρατεία για την ανάγκη διενέργειας ετήσιου COVID εμβολιασμού όχι μαζικά σε όλο τον πληθυσμό, αλλά σε όσους έχουν πιο ευάλωτη υγεία και συνεπώς κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή λοίμωξη.

Η πρόθεση του υπουργού Υγείας να δώσει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να κάνουν COVID εμβολιασμούς ανακοινώθηκε από τον ίδιο μόλις ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Υγείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης γνωρίζει καλά πως μόνο τα φαρμακεία μπορούν να φέρουν μεγάλους αριθμούς στους εμβολιασμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση της «κάλυψης» σε εκείνες τις ομάδες πληθυσμού (πρωτίστως ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα υγείας, έγκυες και επαγγελματίες υγείας) που αν κολλήσουν θα κινδυνέψουν να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν ή και να πεθάνουν.

Τα 10.380 φαρμακεία της επικράτειας είναι η πιο κοντινή και προσιτή δομή υγείας της γειτονιάς, όπως έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς. Ο πολίτης «πετάγεται» εύκολα στο φαρμακείο σε καθημερινή βάση και σίγουρα πάει πιο εύκολα να κάνει ένα εμβόλιο στο φαρμακείο απ’ ό,τι σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. «Άλλωστε εκατομμύρια COVID εμβολιασμοί έχουν ήδη γίνει μέσω των φαρμακείων στην Ευρώπη», επισημαίνει ο Απόστολος Βαλτάς. Εδώ και τρία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία η Πολωνία αλλά και η Αγγλία, βλέποντας την αναγκαιότητα μαζικότερων εμβολιασμών απευθύνθηκαν στο δίκτυο των φαρμακείων.

Στοιχεία

Στην πατρίδα μας, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας τα τελευταία χρόνια, ο πρόεδρος του ΠΦΣ διερωτάται ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στον τουρισμό, στην εκπαίδευση, την εργασία, αν τα φαρμακεία δεν συμμετείχαν στη διενέργεια των rapid tests για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Τα στοιχεία άλλωστε που παρουσιάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τη διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών είναι αποστομωτικά: στα φαρμακεία διενεργήθηκαν 2.728.730 εμβόλια έναντι της γρίπης, ενώ στα ιατρεία διενεργήθηκαν 12.270 αντιγριπικά εμβόλια μέχρι το τέλος του 2023. Επιπλέον, όσο απαιτούνταν ιατρική συνταγή για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είχαν γίνει 1.521.000 εμβολιασμοί, ενώ όταν το μέτρο αυτό καταργήθηκε έγιναν άλλοι 1.220.000 εμβολιασμοί (όλοι στα φαρμακεία). Θυμίζουμε ότι σε αντιπαράθεση αυτών των εντυπωσιακών αριθμών, μόλις λίγο παραπάνω από 200.000 ευπαθείς συμπολίτες μας έχουν κάνει το επικαιροποιημένο ετήσιο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, με τη νέα μετάλλαξη να προκαλεί εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων.

Τώρα το αντιγριπικό εμβόλιο είναι φαρμακευτικό σκεύασμα με κουπόνι, ενώ το εμβόλιο COVID είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν που μέχρι τώρα χορηγείται σε εμβολιαστικά κέντρα (και από τις ΚΟΜΥ κατ’ οίκον για όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν.) Δεν έχει κουπόνι για σύστημα αποζημίωσης, καθώς οι προμήθειες γίνονταν σε κεντρικό επίπεδο (ΕΕ) και συνεπώς, όταν ξεκινήσουν να γίνονται οι COVID εμβολιασμοί στο φαρμακείο, θα υπάρχει μια μικρή αποζημίωση για τον φαρμακοποιό, ένα τίμημα τύπου πέντε ευρώ ανά εμβολιασμό.

Το βασικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί αφορά την εξαπλή συσκευασία στην οποία περιέχεται το COVID εμβόλιο. Όταν ανοιχθεί το φιαλίδιο, θα πρέπει να γίνουν και οι έξι εμβολιασμοί, που σημαίνει ότι απαιτείται μια οργάνωση logistic ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμοι να έρθουν στο φαρμακείο έξι άνθρωποι που προτίθενται να εμβολιαστούν.

Διευκρινίζεται ότι τα φαρμακεία διαθέτουν ήδη υποχρεωτικά ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους τον απαραίτητο εξοπλισμό και την υποδομή για την παραλαβή και την αποθήκευση των εμβολίων. Η δε προμήθεια των εμβολίων όσον αφορά τα φαρμακεία γίνεται μέσω των φαρμακαποθηκών οι οποίες διαθέτουν τις αναγκαίες πιστοποιήσεις και με διαδικασίες που περιγράφονται από τα ειδικά πρωτόκολλα ψυχρής αλυσίδας. Όσον αφορά το θέμα των πιθανών ανεπιθύμητων συμβάντων στο φαρμακείο εξαιτίας του εμβολιασμού, οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ επισημαίνουν ότι οι ίδιες πιθανότητες εμφάνισής τους ισχύουν και για τα αντιγριπικά εμβόλια και η μέχρι σήμερα εμπειρία με τη διενέργειά τους δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Στη σχεδόν απίθανη περίπτωση αναφυλακτικού σοκ, εφαρμόζονται τα ειδικά πρωτόκολλα του COVID εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς, αποκλείονται τα άτομα με αλλεργία ή αυτά που εμφάνισαν ανεπιθύμητα συμπτώματα σε προηγούμενο εμβολιασμό. Στη σχεδόν μηδενική περίπτωση που συμβεί κάτι ανεπιθύμητο, ακολουθείται η διαδικασία που περιλαμβάνει από απλά μέτρα (παρακολούθηση της αρτηριακής υπέρτασης και της αναπνευστικής λειτουργίας) μέχρι και τη χορήγηση αδρεναλίνης. Όπως υπογραμμίζει και ο πρόεδρος του ΠΦΣ, όλοι πρέπει να συμβάλουμε προς όφελος της Δημόσιας Υγείας στην τόνωση των αντιγριπικών εμβολιασμών και των εμβολιασμών για τη λοίμωξη COVID, και δεν πρέπει να διασπείρουμε την ανησυχία και την ανασφάλεια στον κόσμο με άστοχες αναφορές και στείρες λογικές του παρελθόντος.

εμβολιασμός

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΙΝΑΠ για «Άγιο Σάββα»: «Στο δρόμο» 58 εργαζόμενοι στην καθαριότητα – Επανέρχεται εργολάβος

CDC: Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού εν μέσω αύξησης των αναπνευστικών παθήσεων

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας