19:11 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Β. Μακεδονία: «Πράσινο φως» για την συμμετοχή του Σ. Λαβρόφ στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια

Β. Μακεδονία: «Πράσινο φως» για την συμμετοχή του Σ. Λαβρόφ στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια

Το «πράσινο φως» έδωσε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας για να επιτραπεί η υπερπτηση του εναέριου χώρου της χώρας και η προσγείωση στα Σκόπια του ρωσικού αεροσκάφους που πρόκειται να μεταφέρει τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Σημειώνεται ότι από τις 29 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στα Σκόπια η Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία θα συμμετέχει ο Λαβρόφ.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας εξουσιοδότησε τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει «εξαίρεση» που θα επιτρέψει τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών σε αυτήν τη διάσκεψη.

Σε σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας σημειώνεται ότι η απόφασή της αυτή είναι «σύμφωνη με τον κανονισμό της ΕΕ» που προβλέπει «εξαιρέσεις» για εκπροσώπηση και συμμετοχή χώρας που τελεί υπό κυρώσεις, σε διεθνείς διασκέψεις όπως η Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια.

Η Βόρεια Μακεδονία έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ και έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ έχει κλείσει και τον εναέριο χώρο της για υπερπτήσεις ρωσικών αεροσκαφών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έχει ζητήσει επισήμως να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια.

Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, για να καταστεί δυνατή η έλευση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στα Σκόπια, πρέπει και μία από δύο γειτονικές χώρες της Βόρειας Μακεδονίας, η Βουλγαρία ή η Ελλάδα, να επιτρέψει την υπέρπτηση του ρωσικού αεροσκάφους που θα μεταφέρει τον Σεργκέι Λαβρόφ από τον εναέριο χώρο τους.

Σε περίπτωση που ο Σεργκέι Λαβρόφ έρθει τελικά στα Σκόπια θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του σε ευρωπαϊκή χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ στα Σκόπια, που πραγματοποιείται εν όψει της ολοκλήρωσης της προεδρίας του Οργανισμού από τη Βόρεια Μακεδονία, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών των 57 χωρών του ΟΑΣΕ, καθώς και αντιπροσωπείες άλλων χωρών που συνεργάζονται με τον Οργανισμό και θα είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει διοργανωθεί στην ιστορία της χώρας.

Στη διάσκεψη αυτή στα Σκόπια αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ από ελληνικής πλευράς προγραμματίζεται η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας