2:24 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Αυθαίρετη Μύκονος - "Ιερές" παρανομίες με το αυθαίρετο beach bar του…Κλούνεϊ!

Αυθαίρετη Μύκονος - "Ιερές" παρανομίες με το αυθαίρετο beach bar του…Κλούνεϊ!

Μύκονος – Η Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής, ιδιοκτήτρια της έκτασης, ετοιμάζεται να διεκδικήσει πίσω την περιουσία της – «Την έχουν καταλάβει παράνομα», καταγγέλλει ο νομικός εκπρόσωπός της στην «Μ»

“Γιατί ο ηγούμενος και η Μητρόπολη επέτρεψαν αυτές τις ενέργειες; – Είναι τόσο “μεγαλόκαρδοι” και ανοιχτοχέρηδες με την περιουσία της ιεράς μονής;”

Του Νίκου Νικολετάκη

Καταγγελίες για μια σειρά αυθαιρεσιών στη φημισμένη παραλία Λια στη Μύκονο και στο beach bar που βρίσκεται εκεί αποκαλύπτει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».
Είναι η παραλία και το κλαμπ στο οποίο πραγματοποιήθηκε η περίφημη εκδήλωση γνωστής ωρολογοποιίας με κεντρικό πρόσωπο τον Τζορτζ Κλούνεϊ.

Μύκονος: Ο Τζωρτζ Κλούνει με τον συνιδιοκτήτη του beach bar στην παραλία Λία και τον Δήμαρχο του νησιού Κωνσταντίνο Κουκά

Για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση οι υπεύθυνοι αφαίρεσαν όλες τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες αλλά και μια ξύλινη κατασκευή, η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, είναι αυθαίρετη.

Στη θέση της εγκαταστάθηκε μια εξέδρα, ενώ χιλιάδες λαμπιόνια είχαν τοποθετηθεί στην άμμο.

Μύκονος : Η παραλία Λιά – Διακρίνεται η εξέδρα που ετοίμαζαν λόγω της εκδήλωσης με τον Χολυγουντιανό σούπερ σταρ

 

«Αυθαιρεσίες»

Ο νομικός εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής, στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο οικόπεδο, επισημαίνει ότι η μισθώτρια εταιρεία υπενοικίασε το κτίριο το 2014 σε ομάδα επιχειρηματιών που έχουν το γνωστό εστιατόριο της παραλίας, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει έγγραφη συναίνεση της Μονής, όπως αναφέρεται ρητά στο μισθωτήριο που έχει στα χέρια της η «Μ».

Ο Τζωρτζ Κλούνει στην εκδήλωση

 

«Η Ιερά Μονή που είναι ιδιοκτήτρια της έκτασης δεν έχει συναινέσει ποτέ στο να υπάρχουν τρίτοι μέσω της βασικής μισθώτριας που είναι η Paradise Α.Ε. Το 2015 έληξε η μίσθωση και κρατάνε τα ακίνητα χωρίς νόμιμη αιτία. Η Ιερά Μονή αυτή τη στιγμή έχει ως πρωταρχικό στόχο να αναλάβει πίσω αυτή την περιουσία», τονίζει ο εκπρόσωπος του μοναστηριού.

Ηγούμενος – Μύκονος: Υπάρχουν συμφέροντα

«Η Ιερά Μονή που είναι ιδιοκτήτρια του χώρου τον έχει νοικιάσει σε επιχειρηματία από το 1990. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξαφνικά ασχολούνται και δίνουν έμφαση σε αυτό τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχουν συμφέροντα», μας είπε ο αρχιμανδρίτης Αλέξιος, ηγούμενος της Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής.

 

Το beach bar Liasti 

 

Λιά – Μύκονος: Το αρχικό συμφωνητικό
Στις 19 Απριλίου 1990 ο επιχειρηματίας Αναστάσιος Δακτυλίδης υπέγραψε συμφωνητικό μίσθωσης με τον τότε ηγούμενο της Μονής Παναγίας Τουρλιανής, προκειμένου να εκμεταλλεύεται μέχρι το 2015 την παραθαλάσσια περιοχή μπροστά στη δημόσια παραλία της Λιας.
Στο συμφωνητικό αναφερόταν ότι θα μπορούσε να γίνει επέκταση του μισθώματος έως το 2025 κατόπιν συναίνεσης της Μονής. Μέχρι το 2015 το ετήσιο μίσθωμα ήταν 8.217 ευρώ τον χρόνο συν το 3% των ακαθάριστων εσόδων, που δεν μπορούσε να είναι λιγότερο από 700.000 δραχμές τον χρόνο (2.054 ευρώ)! Τα επόμενα χρόνια υπήρξαν δύο τροποποιήσεις ότι χορηγείται δικαίωμα παράτασης μετά από έγγραφο αίτημα και με συγκεκριμένους οικονομικούς όρους.

Η διάρκεια μίσθωσης σύμφωνα με το αρχικό συμφωνητικό

Όπως μας ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής, το 2015, οπότε και έληξε το μισθωτήριο, η οικογένεια Δακτυλίδη δεν έστειλε ποτέ έγγραφο για επέκταση της μίσθωσης μέχρι το 2025, ούτε τήρησε την υπογεγραμμένη συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθίου. Αντίθετα, έναν χρόνο νωρίτερα, το 2014, ο Μάρκος Δακτυλίδης υπεκμίσθωσε -αυθαίρετα σύμφωνα με την Ιερά Μονή- το κατάστημα που βρίσκεται στην περιοχή «Λια» σε τρεις επιχειρηματίες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029 (!) με μίσθωμα 120.000 ευρώ τον χρόνο.

Μύκονος – Το συμφωνητικό εμπορικής μισθώσεως που συνέταξε ο επιχειρηματίας που είχε νοικιάσει αρχικά τον χώρο – “Είναι παράνομο” υποστηρίζει ο νομικός εκπρόσωπος της Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής

 

Και δεν είναι μόνο αυτό. Στο συμφωνητικό εμπορικής υπεκμισθώσεως παρουσιάζεται ότι νοικιάζονται: «…Κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος συνολικού εμβαδού 380 τ.μ., στεγασμένοι και ελεύθεροι χώροι, ή όσο και αν είναι πλέον ή έλαττον…».
Σημειωτέον ότι νόμιμη άδεια υπάρχει για το κτίριο 238 τ.μ.

Το κτίριο των 238 τμ στην παραλία Λιά

 

 

Υπάρχουν μάλιστα καταγγελίες ότι στον χώρο του beach bar έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα.

 

Μπροστά στο beach bar είχαν κάνει αυτή την αυθαίρετη κατασκευή, την οποία γκρέμισαν πριν έλθει ο Τζωρτζ Κλούνει

 

«Η Ιερά Μονή δεν έχει καμία ευθύνη για το τι κάνει ο επιχειρηματίας στην παραλία. Ως εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πάντα κοιτάμε να βρεθούν λύσεις πριν να οδηγηθούμε στο δικαστήριο. Από τη στιγμή που θα έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια να βρεθεί κάποια λύση, θα προχωρήσουμε σε δικαστικές ενέργειες», σημειώνει ο νομικός εκπρόσωπος του μοναστηριού. «Έχει δώσει κι άλλα πράγματα σε τρίτους ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και δεν είχε ποτέ τη συναίνεσή μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας με τον τρόπο που θεωρούμε ότι είναι ορθότερος και νόμιμος με συμβάσεις από δημόσιο διαγωνισμό πλήρως δημοσιευμένες και καταγεγραμμένες εκεί που πρέπει», τονίζει. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι έχει εντολή να πάρει πίσω όλα τα ακίνητα της Ιεράς Μονής Παναγιάς Τουρλιανής.

“Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει καταπάτηση ενός σημαντικού μέρους της περιουσίας της Ιεράς Μονής από το 2014 και να μην ασχολείται ο ηγούμενος;”

Αυτό μας είπε πρόσωπο που γνωρίζει καλά το τι συμβαίνει με τις αυθαιρεσίες  στο “νησί των ανέμων”

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Σύρου αναφέρει: «Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β΄ γνωρίζει και επιβλέπει το επιτελούμενο από τους κληρικούς του έργο, τους οποίους και περιβάλλει με την απόλυτη εμπιστοσύνη του. Οι δε υπαγόμενες στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου Ιερές Μονές ως Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, διοικούμενες από το Ηγουμενοσυμβούλιο αυτών, προχωράνε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, πάντα με σκοπό την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων διαχειριστικών τους αναγκών και υποχρεώσεών τους προς το κράτος και την άσκηση του φιλανθρωπικού τους έργου, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων που ισχύουν, και τηρώντας τις διαδικασίες δημοσιότητας και διαφάνειας που απαιτούνται κατά περίπτωση, αλλά και εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό Δημόσιο».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκάλυψη επιχειρηματία της Μυκόνου που ξυλοκοπήθηκε: «Ηθικοί αυτουργοί είναι μεγαλοεργολάβοι»

Αυτοψία στη Μύκονο: «Πάρτι» οικοδομικών αυθαιρεσιών από τον πρώην δήμαρχο!

“Όργιο αυθαιρεσίας στη Μύκονο!” (βίντεο)

Μύκονος: Η λίστα των οργίων στο «νησί των ανέμων»!


«Όργια» και στην Παραλία Καλαφάτη

Φωτογραφίες από την παραλία Καλαφάτης που έχει καταληφθεί από ομπρέλες και ξαπλώστρες ξενοδοχείου με το “έτσι θέλω!”

Ένα ολόκληρο στρέμμα παραλίας στον Καλαφάτη Μυκόνου έχει καταλάβει με ομπρέλες, ξαπλώστρες και ξύλινα κιόσκια το ξενοδοχείο «Anastasia Village».
Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου διαφήμιζαν μάλιστα την «ιδιωτική παραλία» για τους πελάτες τους, με την ανοχή των τοπικών Αρχών.
Η πλαζ έχει καταληφθεί από 77 σετ με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ έχουν βάλει και έξι ξύλινα κιόσκια.


Ο χώρος για τους λουόμενους που δεν επιθυμούν να πληρώσουν το τσουχτερό αντίτιμο είναι ελάχιστος.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία που έκανε ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης: «Έγιναν κάποιες καταγγελίες πέρυσι, πως έχουν την παραλία ολόκληρη και δεν πληρώνουν τίποτα. Πήγε η Κτηματική Υπηρεσία και είπε ότι ναι μεν καταπατούν την παραλία επί 10 χρόνια, αλλά λόγω παραγραφής η παράβαση αφορά την τελευταία πενταετία.

Ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης

Τους έβαλαν πρόστιμο 40.000 ευρώ τη χρονιά, δηλαδή 200.000 ευρώ συνολικά για την πενταετία.
Φέτος έχουμε πάλι τα ίδια. Θα τους επιβάλουν πρόστιμο 40.000 ευρώ για 1.000 τ.μ. που καταπατούν». Το εξοργιστικό και παράλογο της υπόθεσης είναι ότι οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες εκμεταλλεύονται τις τρύπες του συστήματος και προτιμούν να πληρώνουν το πρόστιμο, καθώς είναι πολύ μικρότερο από το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλουν για να νοικιάσουν έναν τόσο μεγάλο χώρο!

Μύκονος- Η παραλία Καλαφάτης κατάμεστη από ομπρέλες και ξαπλώστρες

«Για 1.000 τετραγωνικά μέτρα άλλη επιχείρηση στο καλό Λιβάδι που είναι δίπλα πληρώνει 220.000 ευρώ. Αυτοί καταπατούν τη δημόσια παραλία πληρώνοντας μόνο 40.000 ευρώ, λιγότερο από το 1/5 των χρημάτων, οπότε τους συμφέρει και το κάνουν έτσι. Το σκάνδαλο είναι ότι χωρίς καμία άδεια καταλαμβάνουν και ελέγχουν ολόκληρη παραλία με τον τσαμπουκά τους. ‘‘Αν θέλετε γράψτε μας και θα δώσουμε ένα πρόστιμο το οποίο το έχουμε συμφωνημένο’’!» τονίζει ο δικηγόρος ο οποίος έκανε την καταγγελία την Τρίτη το απόγευμα, ενώ στην παραλία Λια ήταν σε εξέλιξη η εκδήλωση για τον Τζορτζ Κλούνεϊ.
Αστυνομικοί που πήγαν στο σημείο συνέλαβαν τον προσωρινά υπεύθυνο της επιχείρησης, έναν 40χρονο Αλβανό. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριέλαβαν και το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος την ώρα του ελέγχου απουσίαζε.

Μύκονος: Αυτή την εικόνα αντίκρυσε μπροστά του ο δικηγόρος Στέλιος Γκαρίπης την ημέρα που έκανε την καταγγελία

«Οι άλλοι φυσικά εξαφανίστηκαν και το πράγμα συνεχίζεται, δηλαδή ακόμη και τώρα δεν πάει κάποιος να τους μαζέψει», καταλήγει ο κ. Γκαρίπης.

 

Από την “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας