23:11 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Επιχείρηση "αίμα στην αρένα..."

Επιχείρηση "αίμα στην αρένα..."

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Διπλό μέτωπο με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου αλλά και τον εντοπισμό των «παστωμένων» που προέκυψαν από τον τραπεζικό δανεισμό, ανοίγει το νεοσύστατο υπουργείο κατά της Διαφθοράς, επικεφαλής του οποίου τέθηκε ο κ. Παναγιώτης Νικολούδης, πρώην πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος.

Στα 65 του χρόνια ο (πρώην πλέον) ανώτατος δικαστικός λειτουργός αποφάσισε να εγκαταλείψει την «ηλεκτρική καρέκλα» της Ανεξάρτητης Αρχής για εκείνη του «συμβούλου» του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην μάχη που έχει εξαγγείλει κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ουσιαστικά πρόκειται για την θέσπισης ενός υπουργού υπέρ-ελεγκτή ο οποίος θα έχει απεριόριστες αρμοδιότητες ελέγχου στις δημόσιες προμήθειες και στο «μαύρο χρήμα» του Δημοσίου. Σε αυτόν θα υπάγεται το ΣΔΟΕ, το Λιμενικό, η επιτροπή Ελέγχου Προμηθειών, κ.α. Όλα αυτά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι δικαστικές έρευνες έχουν καταλήξει σε ονόματα συγκεκριμένων επιχειρηματιών οι οποία δανειοδοτήθηκαν από πιστωτικά ιδρύματα και αντί να επενδύσουν τα χρήματα τα «ταξίδευσαν» μέχρι την τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Πρόκειται για πρόσωπα τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ και έχουν εντοπιστεί ύστερα από την επίπονη έρευνα των Οικονομικών εισαγγελέων.

Πάντως οι γνωρίζοντας το παρασκήνιο δεν παραξενεύτηκαν για την επιλογή του Μανιάτη δικαστικού λειτουργού στην συγκεκριμένη θέση. Ο «έρωτας» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-Νικολούδη προέκυψε ως αυθόρμητη ανάγκη: Του κόμματος της κυβέρνησης να καταδείξει τα κακώς κείμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων και του πρώην αντεισαγγελέα του Α.Π. να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού με σκοπό το αποτελεσματικότερο κυνήγι του «μαύρου χρήματος».

Η «φλόγα» φούντωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο κτήριο της οδού Πειραιώς (όπου εδρεύει η Αρχή κατά του Ξεπλύματος και το ΣΔΟΕ), ενώ το φλερτ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Πολύ πριν την τελευταία κατάθεση του κ. Νικολούδη στην Βουλή όπου μίλησε, έξω από τα δόντια, για τα εγκλήματα του αποκαλούμενου «λευκού κολάρου» καθώς μιλώντας, μεταξύ άλλων, για το σκάνδαλο της Proton είπε ότι «τόσα χρόνια εισαγγελέας δεν είχε ξαναδεί τέτοιο σκάνδαλο…» Δεν δίστασε να πει για τους εγκληματίες των τραπεζών ότι «αυτοί δεν χρησιμοποιούν καλάσνικοφ και μάσκες, αλλά ΜΜΕ… Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή, στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο…»

Ο Σούρλας, ο «γάμος» και το… Επικρατείας

bouli-o-genikos-grammateas-diafaneias-upourgeiou-dikaiosunis-g-sourlas-arxeiou

Ένα από τα στοιχήματα του υπουργού υπερ-ελεγκτή είναι η πάταξη της ευρείας διαφθοράς που παρατηρείται στο χώρο των καυσίμων, γι αυτό άλλωστε φρόντισε να πάρει υπό την σκέπη του και το λιμενικό. Σε αυτό τον τομέα σπουδαία δουλειά έχει κάνει ο κ. Γιώργος Σούρλας, γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλαδή ο «πρόκάτοχος» του κ. Νικολούδη. Σύμφωνα με την έκθεση του κ. Σούρλα το ελληνικό Δημόσιο έχει απολέσει την τελευταία 20ετια περί τα 30 δις ευρώ εξαιτίας της λαθρεμπορίας πετρελαίου. Έμπειροι ελεγκτές αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια τα πλοία του ΣΔΟΕ «σαπίζουν» δεμένα στην Μαρίνα του Παλαιού Φαλήρου. «Το στοίχημα είναι μεγάλο», μονολογούν.

Εκείνο που παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα είναι το γεγονός ότι λίγο πριν τις εκλογές ο Παναγιώτης Νικολούδης ήταν ο διακαής «πόθος» του Αλέξη Τσίπρα για να τοποθετηθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Η πρόταση έγινε αλλά ο πρώην αντεισαγγελέας του ΑΠ αρνήθηκε ευγενικά. Τελικά ο «γάμος» έγινε μετά τις εκλογές.

Ο πόλεμος με τις τράπεζες, η μήνυση Κουρουμπλή για τα ανείσπρακτα δάνεια και η λίστα Λαγκάρντ

Kouroumplis

Τον Μάρτιο του 2014 ο Παναγιώτης Νικολούδης περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο τον τρόπο που λειτουργούσε μέρος του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Αναλύοντας τον τρόπο που λειτουργούσαν οι τράπεζες που χορηγούσαν «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Νικολούδης χρησιμοποίησε πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς. Υποστήριξε ότι ο τρόπος λειτουργίας των τραπεζών αυτών έφερε στο φως ένα καινούργιο μοντέλο εγκληματία με σπουδές στο ξέπλυμα χρήματος.

“Αυτοί οι εγκληματίες δεν έχουν καλάσνικοφ και μάσκες, άλλα ΜΜΕ. Καθένας απ´ αυτούς ή είχε δικό του ΜΜΕ -εφημερίδα ή κανάλι- η είχε μισθώσεις ΜΜΕ. Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού υπάρχει διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι οικονομική ελίτ, πολιτική ελίτ και ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ, ΜΜΕ και τρίτη η πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο. Τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν τριτεύοντα ρόλο στη διαπλοκή… Όλο αυτό ήταν οργανωμένο, υπήρχε συνολικός σχεδιασμός που ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε το 2009. Είχαμε ντελίριο εγκληματικών πράξεων. Η δράση ήταν μεθοδευμένη και από πίσω λειτούργησαν νομικά επιτελεία” ανέφερε χαρακτηριστικά”.

Πως, όμως, λειτουργούσε το σύστημα με τα δάνεια; Με ένα πολύ απλό κόλπο που ξεσκέπασε ο εισαγγελέας. Καταρχήν, όποιος έπαιρνε δάνειο, φρόντιζε να κρύψει τα περιουσιακά του στοιχεία, δείχνοντας τεχνηέντως ότι είναι κακοί δανειολήπτες. Ο όλος σχεδιασμός ήταν να φαίνεται ότι κάποιοι παίρνουν δάνεια που στη συνέχεια δεν μπορούν να πληρώσουν. Το θέμα είναι ότι σε αυτό το στάδιο, οι έρευνες δεν κατάφεραν να εισχωρήσουν σε βάθος. Φάνηκε μόνο ότι τα δάνεια ήταν η προκάλυψη, τα λεφτά πήγαιναν αλλού. “Συγκεντρώνουμε πληροφορίες από οπουδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς από τράπεζες, χρηματιστήρια κλπ. Τα διασταυρώνουμε και κάνουμε μια αντιπαραβολή των στοιχείων που βρήκαμε με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων των αντίστοιχων ελεγχόμενων προσώπων. Αυτό μας έχει δώσει έναν ποταμό πληροφοριών ένα θησαυρό πληροφοριών” ανέφερε ο κ. Νικολούδης όσον αφορά της φοροδιαφυγή και συνέχισε: “Αν αυτό το είχαν αξιοποιήσει όλες οι υπηρεσίες, θα είχαμε κάνει πάρα πολλά πράγματα”, είχε πει.

Είναι γεγονός ότι την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση είχε δώσει ιδιαίτερο βάρος στον τρόπο δράσης του τραπεζικού συστήματος. Πλέον χαρακτηριστική είναι η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου –λίγο πριν τις εκλογές- από τον νυν υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή για τα 23δις ευρώ ανείσπρακτα δάνεια των τραπεζών. Αφορμή για την σύνταξη της μηνυτήριας αναφοράς στάθηκε το δελτίο τύπου που είχε δημοσιοποιήσει ο κ. Σούρλας. Η δήλωση του κ. Γ. Σούρλα εστιάζεται στα 23 δισ. ευρώ κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και ειδικότερα στα δάνεια που αφορούν δανειολήπτες επιχειρηματίες που μπορεί να περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ, στη λίστα Νικολούδη και σε όλες τις άλλες λίστες όπου αναφέρονται καταθέσεις Ελλήνων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ιδιαίτερη εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονόςότι ο κ. Σούρλας, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ (Σάββατο 20.9.2014), ανέφερε α) ότι έχει δεχθεί απειλές, β) ότι αισθάνεται αβοήθητος και γ) ότι έχει διαπιστώσει απροθυμία του κ. Στουρνάρα να απαντήσει σε αίτημα του ιδίου και για το λόγο αυτό προέβη στην έκδοση σχετικού δελτίου Τύπου.

Την συγκεκριμένη υπόθεση χειρίζονται οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π» από την έρευνα έχουν προκύψει λαβράκια καθώς επιχειρηματίες που δανειοδοτούνταν από τις τράπεζες βρέθηκαν με καταθέσεις ακόμη και στην HSBC της Ελβετίας!

Οι άλλες έρευνες και οι εξεταστικές

Εκτός από τον διμέτωπο αγώνα για τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να διερευνηθούν μια σειρά από υποθέσεις όπως τα εξοπλιστικά, αλλά κυρίως το τι συνέβη και οδηγήθηκε η χώρα μας στα Μνημόνια. Γνώστες του παρασκηνίου χαρακτηρίζουν «διόλου τυχαία» την τοποθέτηση της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου ως προέδρου της Βουλής μιας και θα κληθεί να προεδρεύσει σε μια σειρά από δύσκολες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Προεξοφλούν, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα τολμήσει να κάνει εκείνο που είχε προαναγγείλει η ο Αντώνης Σαμαράς για «μια και μοναδική εξεταστική για το Μνημόνιο», κάτι που, όμως, δεν έγινε ποτέ.

Νικολούδης: Ο απρόσιτος υπερυπουργός

panagiotis nikoloudis

Συγκεντρωτικός, σκληρός αλλά δίκαιος. Αυτά τα επίθετα αποδίδουν στον Παναγιώτη Νικολούδη συνεργάτες του από την Αρχή κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος αλλά και πρώην συνάδελφοί του από τον δικαστικό χώρο. Ο υπουργός υπέρ-ελεγκτής γεννήθηκε το 1949 στη Μάνη και ανέλαβε επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος τον Οκτώβριο του 2010 διαδεχόμενος τον άλλον αντεισαγγελέα, τον κ. Στυλιανό Γκρόζο.

Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για πρόσωπο “ιδιαίτερα σκληρό, αλλά δίκαιο με τους συνεργάτες του και άκρως συγκεντρωτικό, αφού μοίραζε τη δουλειά σε λίγους.

Δεν είναι λάτρης της δημοσιότητας καθώς επέλεγε να μην επικοινωνεί με όλους τους δημοσιογράφους. Ωστόσο τα αποτελέσματα των ερευνών του συχνά γίνονταν πρωτοσέλιδο μιας και αφορούσαν ιδιαίτερης σημασίας υποθέσεις.

Ο ίδιος εμφανίζει το πρόσωπο του «ατρόμητου» ωστόσο όσοι τον ξέρουν καλά μιλούν για άνθρωπο με ιδιαίτερες ευαισθησίες.

Το ισχυρό «εγώ» είχε σταθεί αιτία να προκληθούν προστριβές με συναδέλφους του. Μια από τις σημαντικότερες έρευνες που χειρίστηκε ήταν και εκείνη των εταιρειών Energa-Hellas Power.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας