2:48 Δευτέρα 20 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Λευκός Οίκος: «Φρικτά και ανισόρροπα» τα σχόλια Ντόναλντ Τραμπ για Ρωσία και ΝΑΤΟ

Λευκός Οίκος: «Φρικτά και ανισόρροπα» τα σχόλια Ντόναλντ Τραμπ για Ρωσία και ΝΑΤΟ

«Φρικτά και ανισόρροπα» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τα νέα σχόλια που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη μη προστασία συμμάχων του ΝΑΤΟ σε μία πιθανή ρωσική εισβολή.

Για ακόμα μία φορά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε τη θέση του, όταν κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης χθες στη Νότια Καρολίνα αφηγήθηκε ξανά το σκηνικό μίας συνάντησης με ηγέτες του ΝΑΤΟ. Ανέφερε πως ο πρόεδρος μιας «μεγάλης χώρας» που δεν κατονόμασε, τον ρώτησε «Λοιπόν κύριε εάν δεν πληρώσουμε, και δεχθούμε επίθεση από τη Ρωσία θα μας προστατεύσετε;». «Δεν πληρώσατε; Είστε αμελής;’ Εκείνος είπε: ‘Ναι, ας πούμε ότι αυτό συνέβη’. Όχι, δεν θα σας προστάτευα. Στην πραγματικότητα θα τους ενθάρρυνα να κάνουν ό,τι στο διάβολο θέλουν. Πρέπει να πληρώσετε», ήταν η απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε σφοδρός επικριτής του ΝΑΤΟ όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, απειλώντας πολλές φορές πως θα αποχωρήσει από τη συμμαχία. Περιέκοψε την αμυντική χρηματοδότη στο ΝΑΤΟ και πολλές φορές κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν περισσότερα από όσα τους αναλογούν. Ό εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς, όταν ρωτήθηκε για τις εξής δηλώσεις τόνισε πως «η ενθάρρυνση εισβολών στους πιο στενούς συμμάχους μας από δολοφονικά καθεστώτα είναι φρικτή και ανισόρροπη και θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την εγχώρια οικονομία μας».

Υπενθυμίζεται πως η συνθήκη του ΝΑΤΟ προβλέπει και εγγυάται την αμοιβαία άμυνα των κρατών μελών στην περίπτωση που ένα από αυτά δεχθεί επίθεση. Παράλληλα συμπλήρωσε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ήταν εκείνος που αποκατέστησε τις συμμαχίες των ΗΠΑ από τότε που ανήλθε στην προεδρία το 2021 διασφαλίζοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι τώρα «μεγαλύτερο και πιο ζωντανό απ’ ό,τι έχει υπάρξει ποτέ». «Αντί να ζητά πολέμους και να προωθεί διαταραγμένο χάος, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να ενισχύει την αμερικανική ηγεσία και να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας στην εθνική ασφάλεια, όχι να είναι αντίθετος σε αυτά», κατέληξε.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, λόγω κάποιων δημοσκοπήσεων που δείχνουν προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024, ανησυχούν πως η νίκη του θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο ολοκλήρωσε την ακροαματική διαδικασία για τον Ντόναλντ Τραμπ. Τις επόμενες εβδομάδες η απόφαση

ΗΠΑ: Ομοσπονδιακό εφετείο απορρίπτει την αξίωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι χαίρει ασυλίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας