15:44 Σάββατο 2 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Πνίγει τους μη μισθωτούς ο πληθωρισμός και ο νόμος Βρούτση

Πνίγει τους μη μισθωτούς ο πληθωρισμός και ο νόμος Βρούτση

Αύξηση 14% στις εισφορές του ΕΦΚΑ το 2023 και το 2024 – Τι θα πληρώνουν οι μη μισθωτοί από 1.1.2024

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγεί τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ ο υψηλός πληθωρισμός, καθώς φέρνει μέσω του νόμου Βρούτση και νέα αύξηση των εισφορών από 1ης Ιανουαρίου 2024.

Η αύξηση των εισφορών εξανεμίζει το πλεονέκτημα που είχαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα προηγούμενα χρόνια έναντι των μισθωτών και γεμίζει τα ταμεία του ΕΦΚΑ.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από την 1η Ιανουαρίου οι μη μισθωτοί θα κληθούν να πληρώσουν ετησίως επιπλέον από 120 ευρώ έως και 324 ευρώ.

Η αύξηση των εισφορών κυμαίνεται από 10 έως 27 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία.

Αυτό θα συμβεί καθώς ο νόμος Βρούτση προβλέπει ότι η αναπροσαρμογή για τις εισφορές των μη μισθωτών υπολογίζεται με βάση τον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς.

Φέτος ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα ανέλθει στα επίπεδα του 4%-4,3%, ενώ πέρυσι λόγω του πολύ υψηλού πληθωρισμού οι εισφορές είχαν αυξηθεί κατά 9,6%.

Έτσι, τη διετία 2023-2024 οι εισφορές των μη μισθωτών θα έχουν αυξηθεί συνολικά κατά περίπου 14%, πράγμα που δεν συμβαίνει με τους μισθωτούς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στους ελεύθερους επαγγελματίες η επιβάρυνση είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτήν των μισθωτών, όπου οι εισφορές υπολογίζονται επί του μεικτού μισθού.

Ωστόσο, αυτό αναμένεται να «φρενάρει» από το 2025, καθώς η μεταβολή στις ασφαλιστικές κατηγορίες δεν θα προκύπτει με βάση τον πληθωρισμό, αλλά με βάση το ύψος της μεταβολής μισθών. Όμως μέχρι στιγμής δεν είναι σαφής η μεθοδολογία με την οποία θα καθορίζεται η μεταβολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν οι μη μισθωτοί έχουν ασφάλιση και για επικούρηση, τότε θα πρέπει να καταβάλλουν ακόμη 44,59 ευρώ τον μήνα, από 42,76 ευρώ σήμερα (+1,83 ευρώ), ή περίπου 24 ευρώ επιπλέον τον χρόνο.

Στην περίπτωση που υπάρχει και υποχρέωση για εφάπαξ, η εισφορά ανεβαίνει από 28,51 ευρώ (1η κατηγορία) σε 29,7 ευρώ (+1,2 ευρώ) ή 14 ευρώ τον χρόνο.

Έτσι, η συνολική επιβάρυνση για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους που έχουν υποχρέωση να ασφαλίζονται για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα είναι από την αρχή της ερχόμενης χρονιάς στα 13 ευρώ τον μήνα.

Δηλαδή, στα 156 ευρώ τον χρόνο για την 1η ασφαλιστική κατηγορία και θα αυξάνεται ανάλογα με την κλάση ασφαλιστικής κάλυψης που έχει επιλέξει κάθε επαγγελματίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, για φέτος έχουν επιλέξει την 1η ασφαλιστική κατηγορία 1.035.519 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σχεδόν στο 80% του συνόλου. Υπάρχουν άλλοι 131.811 που επίσης επέλεξαν την αντίστοιχη ειδική κατηγορία ασφάλισης, ως νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, έχοντας λιγότερα από πέντε έτη εργασιακής εμπειρίας. Άρα σχεδόν το 90% του συνόλου των μη μισθωτών βρίσκεται στα κατώτατα όρια καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γέμισε με «κουμπιά πανικού» η αγορά – Το νέο κόλπο που εξαφανίζει αποδείξεις από την Εφορία

ΔΥΠΑ: Από αύριο αιτήσεις για 30.000 ανέργους με εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.000 ευρώ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας