22:49 Τετάρτη 29 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Πρακτικές κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα παρουσίασε η Διεθνής Διαφάνεια

Πρακτικές κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα παρουσίασε η Διεθνής Διαφάνεια

Οι τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και φορολογίας συζητήθηκαν στο συνέδριο της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς με θέμα «Κράτος και Διαφθορά. Ιχνηλατώντας καλές πρακτικές».

Η παιδεία αποτελεί τομέα-κλειδί για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου. Επισήμανε πως στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει αναφορά στις έννοιες διαφάνεια, αξιοκρατία και δημοκρατία. Επίσης, μαθήματα όπως Πολιτική Παιδεία, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή έχουν μεγάλη συνάφεια με το θέμα της διαφθοράς και της διαφάνειας, αλλά και σε όλο το φάσμα του προγράμματος σπουδών οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα όπως η φοροδιαφυγή, το ντόπινγκ, ο χρηματισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός και άλλα.

Οι καθηγητές Βάσω Κιντή και Θεοδόσης Τάσιος πρότειναν να εισαχθεί το μάθημα της Ηθικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ως ένα μέσο που προσφέρει εργαλεία σκέψης και βοηθάει τους νέους να διακρίνουν και να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Την επιτυχημένη εμπειρία της ένταξης μαθημάτων, παιχνιδιών και διαδραστικών μέσων με θέμα τη διαφάνεια στα σχολεία στην Ιταλία μετέφερε η Κιάρα Πουτατούρο, συντονίστρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων Διεθνούς Διαφάνειας στην Ιταλία.

Ο τομέας της Υγείας έχει χρεωθεί μεγάλο μέρος από τη διαφθορά. Ο καθηγητής χειρουργικής Παίδων, Ζαχαρίας Ζαχαρίου εξήγησε πως το γεγονός αυτό οφείλεται στη σχετική αδιαφάνεια που επικρατεί, στα τεράστια κεφάλαια που διακινούνται και στη συμμετοχή πολλαπλών φορέων στην παροχή ιατρικής περίθαλψης. Κάποιες δυνατές και πιθανές λύσεις, υποστήριξε ο κ. Ζαχαρίου, που ήδη εφαρμόζονται σε άλλα κράτη, όπως η Ελβετία και η Γερμανία, θα ήταν η αμοιβή των γιατρών να είναι επαρκής για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και οι ώρες εργασίες τους να συμφωνούν με τα διεθνή πρότυπα και να υπόκεινται σε απόλυτο έλεγχο. Επίσης, να δημιουργηθούν δίκτυα νοσοκομείων με πιο πολλούς εμπειρογνώμονες και διοικητικούς διευθυντές που θα έρχονται σε απευθείας συνεννόηση με τους υπεύθυνους των αγορών στα νοσοκομεία.

Σήμερα, δυο εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα βρίσκονται εκτός ασφαλιστικών ταμείων, τόνισε ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), υπογραμμίζοντας πως το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της πολιτικής που βλέπει λογιστικά τη δημόσια υγεία, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τον πληθυσμό. Από μεριά του ο ΣΦΕΕ, ανταποκρινόμενος στην οικονομική κρίση, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ξαναέφτιαξε τον κώδικα δεοντολογίας του και περιόρισε δραστικά πολλά από τα έξοδά του.

Ο κ. Φρούζης δήλωσε πως πάγιο αίτημα αποτελεί η μηχανογράφηση του συστήματος υγείας, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει 20% μείωση δαπάνης, χωρίς να χάσει σε τίποτα ο ασθενής.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας