20:32 Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Εισαγγελικές έφοδοι σε σπίτια και εταιρείες για το σκάνδαλο Novartis

Εισαγγελικές έφοδοι σε σπίτια και εταιρείες για το σκάνδαλο Novartis

Του Πέτρου Κουσουλού

Εντολή για εφόδους σε σπίτια αλλά και εταιρείες ατόμων που ενδέχεται να σχετίζονται με το σκάνδαλο Novartis, έδωσαν οι εισαγγελείς διαφθοράς που διερευνούν την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, κάτω από άκρα μυστικότητα οι αστυνομικοί του Οικονομικού εγκλήματος, διενήργησαν περισσότερες από 30 επιτόπιες έρευνες σε σπίτια αλλά και επιχειρήσεις κατάσχοντας τιμολόγια, έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ereportaz, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να σπάσουν λουκέτα προκειμένου να μπορέσουν να μπουν σε εταιρείες ατόμων, η ανάμειξη των οποίων εξετάζεται από τις εισαγγελικές Αρχές. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο ακριβής αριθμών των εταιρειών αλλά και των ιδιωτών στους οποίους πραγματοποιήθηκε η έρευνα ξεπερνά τους τριάντα.

Οι αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτια πρώην κρατικών υπαλλήλων, σε επιχειρήσεις, αλλά και σε οικίες καθηγητών, ιατρών.

Έλεγχος σε πρώην διοικητή του ΕΟΦ – Γείτονα- Μανιαδάκη- Μαυρίκο 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ereportaz, η εντολή των Εισαγγελικών Αρχών, αφορούσε έρευνα στην έδρα πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην διοικητή του ΕΟΦ, ο οποίος φέρεται να είχε σχέσεις με τον Μαυρίκο.

Από την έρευνα κατασχέθηκαν τόσο έγγραφα αλλά και ο σκληρός δίσκος των υπολογιστών.

Εκτός από τον πρώην διοικητή του ΕΟΦ, οι αστυνομικοί διερεύνησαν και την οικία της καθηγήτριας κ. Μαρίας Γείτονα.

Η κ. Γείτονα εμπλέκεται στην υπόθεση διοργάνωσης του συνεδρίου για τη Φαρμακοοικονομία από τη Διεθνή Εταιρεία Φαρμακοοικονομίας και Έρευνας Αποτελεσμάτων (ISPOR) που διεξήχθη το 2012 στο Βερολίνο. Πρόκειται για το διαβόητο συνέδριο στο οποίο είχαν παραστεί και υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας χωρίς να υπάρχει καν σχετική ενημέρωση. Το εν λόγω συνέδριο είχε διοργανώσει μια εταιρεία των εκπαιδευτηρίων Γείτονα η οποία είχε πάρει χορηγίες από γνωστές φαρμακευτικές μεταξύ των οποίων και η Novartis. Η ίδια πάντως είχε αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη της με την υπόθεση.

 

Επιπλέον, οι άνδρες της οικονομικής αστυνομίας πραγματοποίησαν έρευνα και στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας “Ακρόπολη” ιδιοκτησίας του αποθανόντα πλέον Μαυρίκου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι Αστυνομικές Αρχές, σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω διαφόρων εκδοτών αλλά και δημοσιογράφων, η Novartis προσχωρούσε σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος το οποίο γινόταν με την εξής τρόπο. Ενώ παραδείγματος χάριν φορολογούνταν ένα ποσό 10.000 ευρώ για διαφήμιση στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι επέστρεφαν το 30% πίσω στην εταιρεία, έτσι με αυτό τον τρόπο η εταιρεία κατάφερνε να έχει στην κατοχή της αρκετό ρευστό το οποίο χρησιμοποιούσε σε άλλου είδους συνδιαλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έδρα της εφημερίδας κατασχέθηκαν τόσο τιμολόγια όσο και διάφορα αρχεία.

Ιδιαίτερο  ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του πολύ γνωστού καθηγητή ιατρικής και δημόσιας υγείας κ. Μανιαδάκη αλλά και της συζύγου του, τραγουδίστριας Χριστίνα Φαρμάκη.

Το Ereportaz είχε αποκαλύψει ότι σημαίνοντα ρόλο στην υπόθεση της Novartis είχε διαδραματίσει και η Εθνική σχολή Δημόσιας Υγείας, η οποία διοργάνωνε πολλά ιατρικά συνέδρια ενώ ήταν παράλληλα υπεύθυνη και για τη χάραξη πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου. Από τον χώρο της οικίας του κ. Μανιαδάκη κατασχέθηκαν έγγραφα και τιμολόγια τα οποία αφορούν εταιρεία της συζύγου του αλλά και υλικό από τους υπολογιστές το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί από τις Αρχές.

Πάντως ο κ. Μανιαδάκης, μετά την δημοσίευση του ονόματος του είχε σπεύσει να βγάλει ανακοίνωση όπου διέψευδε οποιαδήποτε ανάμειξη του στο σκάνδαλο.

Οι επόμενες κινήσεις των Εισαγγελέων

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι 30 και πλέον έρευνες, πραγματοποιήθηκαν κατόπιν της αξιοποίησης των στοιχείων που έχουν στην διάθεση τους οι Αρχές μετά και τον έλεγχο που πραγματοποίησαν στα γραφεία της Novartis.

Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι η υπόθεση έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά της , και ότι στο άμεσο μέλλον θα προσπαθήσουν να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ.

Οι έλληνες εισαγγελείς, εξακολουθούν να περιμένουν απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομή που έχουν στείλει στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αρχές των οποίων διερευνούν εδώ και δύο χρόνια την υπόθεση.

Μέχρι στιγμής οι Αμερικανοί δεν έχουν στείλει στοιχεία για να βοηθήσουν τους έλληνες εισαγγελείς, οι οποίοι διενεργούν την δική τους ξεχωριστή έρευνα.

Οι  εισαγγελείς θα μελετήσουν τα στοιχεία που συνέλλεξαν μετά τις έρευνες για να ρίξουν φως στην σκοτεινή αυτή υπόθεση, η οποία όπως αποκάλυψε το Ereportaz ξεπερνά τα στενά όρια ενός σκανδάλου καθώς εμπλέκονται, ΜΜΕ, ιατροί, καθηγητές,δημοσιογράφοι, εκδότες, φαρμακέμποροι, αλλά ενδεχομένως και πολιτικά πρόσωπα.


Διαβάστε επίσης:

Παύλος Σαράκης: Ο δικηγόρος που γκρεμίζει την Νοβάρτις και ταρακουνά το πολιτικό σκηνικό

Στους εισαγγελείς Διαφθοράς οι αποκαλύψεις του ereportaz και του healthreportaz για το σκάνδαλο Novartis

Σκάνδαλο Novartis: «Μύλος» με το πόρισμα Σαλμά

Επιβεβαίωση του e Reportaz: Καταθέτει για το σκάνδαλο Novartis ο βουλευτής της Ν.Δ Μάριος Σαλμάς

Τα «χαμένα» πορίσματα της Novartis, τα ΜΜΕ και η έρευνα στην Αμερική. Τι είπε ο Μ. Σιαλμάς στον Π. Κουσουλό

Αυτοκτονούν (με ψυχολογική πίεση) τους υπόπτους για την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis

Η έρευνα στα γραφεία της Novartis, oι επόμενες κινήσεις και η πολιτική σπέκουλα

Τι απαντά ο καθηγητής της ΕΣΔΥ, Ν. Μανιαδάκης για την εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis

Νέα αποκάλυψη για το σκάνδαλο Novartis – Στέλεχος της ΝΔ ο τρίτος μάρτυρας

Σκάνδαλο διαφθοράς της Novartis στην Ελλάδα ερευνά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας