20:52 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Σάλος μετά τη ρωσική διαρροή συζήτησης ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σάλος μετά τη ρωσική διαρροή συζήτησης ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα μετά τη δημοσίευση στη Ρωσία ηχητικής καταγραφής ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που συζητούν για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Στο απόσπασμα διάρκειας 38 λεπτών, αξιωματικοί συζητούν την προμήθεια στο Κίεβο πυραύλων Taurus μεγάλου βεληνεκούς – κάτι που έχει ζητήσει επανειλημμένα η Ουκρανία, αλλά μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί το Βερολίνο.

Το Σάββατο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τη διαρροή -που αποτελεί πηγή αμηχανίας για τον στρατό της χώρας- “πολύ σοβαρό ζήτημα”.

Πρόσθεσε από το Βατικανό, όπου βρέθηκε, ότι οι αρχές εργάζονται για τη διαλεύκανση του θέματος “πολύ προσεκτικά, πολύ εντατικά και πολύ γρήγορα”.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Γερμανία συζητά αν θα στείλει τους γερμανοσουηδικούς πυραύλους κρουζ στο Κίεβο.

Τον Ιανουάριο, η γερμανική Μπούντεσταγκ ψήφισε με σαφή πλειοψηφία κατά της κίνησης, εν μέσω ανησυχιών για τις συνέπειες εάν η Ουκρανία χρησιμοποιούσε γερμανικά όπλα για να επιτεθεί στη Ρωσία.

Κάποιοι φοβούνται πιθανά αντίποινα από τη Μόσχα, εάν χτυπηθούν στόχοι βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, γεγονός που ενδεχομένως να φέρει τη Γερμανία με πιο άμεση συμμετοχή στον εν εξελίξει πόλεμο.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι πύραυλοι θα έδιναν μια πολυπόθητη ώθηση στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας, η οποία επί του παρόντος έχει βαλτώσει και αντιμετωπίζει νέες ρωσικές προόδους.

Στην ηχογράφηση που διέρρευσε, στρατιωτικοί αξιωματικοί συζητούν πώς οι πύραυλοι Taurus θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας συζητούν τις θεωρητικές δυνατότητες ενδεχόμενης ανάπτυξης γερμανικών πυραύλων κρουζ Taurus στην Ουκρανία, αν και ο Σολτς έχει επανειλημμένα αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν πύραυλοι Taurus στην Ουκρανία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου, εκφράζοντας φόβους πως η Γερμανία θα μπορούσε έτσι να παρασυρθεί βαθύτερα στον πόλεμο που εξαπολύθηκε το Φεβρουάριο του 2022 από το Κρεμλίνο.

Σάλος με την διαρροή αλλά και το περιεχόμενο αυτής
Στο απόσπασμα περιλαμβάνεται επίσης μία διπλωματικά ευαίσθητη αναφορά στους Βρετανούς οι οποίοι έχουν «μερικούς ανθρώπους επί του πεδίου» στην Ουκρανία, σχετικά με την ανάπτυξη των βρετανικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow στη χώρα. Η αναφορά αυτή γίνεται μετά το θυμό που επικράτησε στη Βρετανία γι’ αυτό που το Λονδίνο είχε θεωρήσει αδιακρισία εκ μέρους του Σολτς. Ο Σολτς είχε δηλώσει, στο πλαίσιο της συζήτησης για τους Taurus, ότι «αυτό που κάνουν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι σε όρους ελέγχου στόχου και συνοδείας του ελέγχου στόχου δεν μπορεί να γίνει από τη Γερμανία», χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω. Μερικοί είδαν τη δήλωση αυτή ως ένδειξη ότι γαλλικές και βρετανικές δυνάμεις υποστηρίζουν τον έλεγχο των πυραύλων κρουζ που προμηθεύεται η Ουκρανία, αλλά το Λονδίνο αρνήθηκε αμέσως ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ο Επιθεωρητής της Πολεμικής Αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτς ήταν μεταξύ των παρόντων στη συνάντηση, για την οποία λέγεται πως πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια ενημέρωση του γερμανού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Η συνομιλία που ακούγεται στην ηχογράφηση αφορά το αν οι πύραυλοι κρουζ Taurus θα ήταν θεωρητικά ικανοί να καταστρέψουν τη γέφυρα που κατασκευάστηκε ανάμεσα στη Ρωσία και την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Η συνομιλία αφορά επίσης το αν η Ουκρανία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το πλήγμα χωρίς ανάμιξη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Στην ηχογράφηση καθίσταται σαφές ότι οι γερμανοί βουλευτές δεν θέλουν να δώσουν στο Κίεβο πυραύλους κρουζ.

Πηγές είπαν στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι η ηχογράφηση είναι αυθεντική και ότι η συνομιλία έγινε στη Webex, μια αμερικανικής κατασκευής διαδικτυακή πλατφόρμα διασκέψεων. Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι διερευνά εάν οι επικοινωνίες μεταξύ στελεχών της πολεμικής αεροπορίας υποκλέφθηκαν από τη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς για τις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας στη Γάζα

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Η φρεγάτα «Ύδρα» έφτασε στην Ερυθρά Θάλασσα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας