10:08 Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αύριο στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν αύριο στη Νέα Υόρκη

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να φτάσει στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς αύριο έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι όπως έχει γίνει γνωστό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα τεθούν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά θετικό» το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, στο ανώτατο δυνατό επίπεδο.

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία, αυτή ήταν η επιθυμία μου από το 2019, να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, τα ζητήματά μας να επιλύονται με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμαστε σε εντάσεις», συμπλήρωσε. Ωστόσο, συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη». Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν θα μπουν ποτέ στο τραπέζι ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα.

«Η Τουρκία πιστεύω ότι έχει συμφέρον αυτή την εποχή να προσεγγίσει περισσότερο τη Δύση, την ΕΕ και να είναι πιο συνεργάσιμος εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Αυτό, είναι ένα όπλο στα χέρια μας για περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε άλλη ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να διευκρινίσει τα περί «αμοιβαίων υποχωρήσεων» που είχε πει σε συνέντευξη μετά τις εκλογές.

«Σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί ποτέ να πετύχει κανείς το 100% των στόχων. Αυτές οι αμοιβαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τις δύο πλευρές είναι αυτονόητες, για να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο βασικό ζήτημα, την οριοθέτηση ΑΟΖ και θαλασσίων ζωνών […] Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και που απορρέουν από τα αυτονόητα δικαιώματα από την άσκηση της κυριαρχίας», σημείωσε.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας