18:33 Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Γαλλία: Πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πυρηνικού πυραύλου από μαχητικό Rafale

Γαλλία: Πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση πυρηνικού πυραύλου από μαχητικό Rafale

Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σήμερα στην πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση αναβαθμισμένου πυραύλου αέρος – εδάφους ASMPA-R μεσαίου βεληνεκούς, ο οποίος είναι ικανός να φέρει πυρηνική γόμωση, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί.

Ο πύραυλος ASMPA-R νέας γενιάς εκτοξεύτηκε (χωρίς κεφαλή) από μαχητικό αεροσκάφος Rafale των στρατηγικών δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια άσκησης που διεξήχθη στη γαλλική επικράτεια και περιελάμβανε προσομοίωση επιδρομής με πυρηνικά όπλα.

Η γαλλική πυρηνική δοκιμή έγινε μια ημέρα αφότου η Ρωσία ξεκίνησε πυρηνικές ασκήσεις σε περιφέρεια, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία και περιλαμβάνει τμήματα της χώρας που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει.

Η δήλωση του Λεκορνί ανέφερε ότι η γαλλική άσκηση είχε στόχο να διατηρήσει “την αξιοπιστία του αερομεταφερόμενου πυρηνικού στοιχείου αποτροπής” παράλληλα με τα γαλλικά όπλα που εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Η Γαλλία σχεδιάζει να δαπανήσει τα επόμενα χρόνια περίπου το 13% του αμυντικού προϋπολογισμού της για να ενισχύσει την ικανότητα πυρηνικής αποτροπής, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης πυραύλων αέρος – εδάφους έως το 2035.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθέλκυση υποβρυχίου με τακτικά πυρηνικά όπλα στη Βόρεια Κορέα

Έτοιμη να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ στο έδαφός της δηλώνει η Πολωνία

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας