22:02 Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

O Αλίεφ κατηγορεί το Παρίσι ότι εξοπλίζει την Αρμένια, «προετοιμάζοντας το έδαφος» για νέο πόλεμο

O Αλίεφ κατηγορεί το Παρίσι ότι εξοπλίζει την Αρμένια, «προετοιμάζοντας το έδαφος» για νέο πόλεμο

O πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «προετοιμάζει το έδαφος για ένα νέο πόλεμο» στον Καύκασο «εξοπλίζοντας» την Αρμενία, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Παρίσι «αποσταθεροποιεί» την περιοχή «εξοπλίζοντας» την Αρμενία και «προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα νέο πόλεμο στην περιοχή μας», ισχυρίστηκε ο Αλίεφ.

Το Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα την Τρίτη δήλωση του προεδρικού συμβούλου του Αζερμπαϊτζάν Χικμέτ Χατζίγιεφ, ότι το Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί διμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες με την Αρμενία και πιστεύει ότι μπορούν να καταλήξουν γρήγορα σε συμφωνία χωρίς την ανάγκη δυτικής διαμεσολάβησης.

«Μια συμφωνία για την ειρήνη δεν είναι πυρηνική φυσική. Εάν υπάρχει καλή θέληση, οι θεμελιώδεις αρχές μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μπορούν να εκπονηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα», είχε επισημάνει ο Χατζίγιεφ.

Σχετικά με τη δυτική εμπλοκή στο θέμα, ο Αζέρος αξιωματούχος δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε ειρήνη στην περιοχή μας, όχι στην Ουάσινγκτον, το Παρίσι ή τις Βρυξέλλες».

Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο διατηρεί στενούς δεσμούς με την Τουρκία, έχει τους τελευταίους μήνες επανειλημμένα αποχωρήσει από ειρηνευτικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορώντας αμφότερες για φιλοαρμενική προκατάληψη.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν πίστωσε αυτή την εβδομάδα στην ΕΕ ότι βοηθάει να έρθει πιο κοντά μια ειρηνευτική συμφωνία, όμως δήλωσε πως οι δύο πλευρές εξακολουθούν «να μιλούν διαφορετικές διπλωματικές γλώσσες».

Ο Χατζίγεφ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει «δύο μέτρα και δύο σταθμά και μη εποικοδομητική στάση». Το Αζερμπαϊτζάν έχει επίσης επικρίνει έντονα τη Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως συνάφθηκαν νέα συμβόλαια για την προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών στην Αρμενία.

Σε ομιλία του την Τρίτη σε μια διάσκεψη για την αποαποικιοποίηση, ο Αζέρος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η Γαλλία είναι υπεύθυνη «για τα περισσότερα αιματηρά εγκλήματα στην αποικιακή ιστορία της ανθρωπότητας».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

              

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας