19:13 Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ευρωεκλογές 2024: Το τελευταίο debate πριν από την τελική αναμέτρηση

Ευρωεκλογές 2024: Το τελευταίο debate πριν από την τελική αναμέτρηση

Λίγες ώρες απομένουν για το τελευταίο debate εν όψει των ευρωεκλογών. Οι βασικοί υποψήφιοι των ευρωπαϊκών κομμάτων ετοιμάζονται ήδη να μοιραστούν το όραμά τους για την Ευρώπη σε αυτή τη συζήτηση που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Θα συμμετάσχουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Νίκολας Σμιντ, ο Σάντρο Γκόζι, η Τέρι Ράιντκε και ο Βάλτερ Μπάιερ.

Στην αίθουσα η οποία έχει μετατραπεί σε τηλεοπτικό στούντιο για την περίσταση θα βρίσκονται 900 άτομα. Θα υπάρχουν δύο παρουσιαστές.

«Η ιδέα είναι ότι οι υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν με το κοινό τις ιδέες τους και τις λύσεις τους σε σχέση με τα βασικά ζητήματα που είναι παντού παρόντα: κλιματική αλλαγή, θέσεις εργασίας, οικονομία μετανάστευση και άλλα» δήλωσε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του debate Ανελίς Μπεκ.

«Είναι από τους Ευρωπαίους για τους Ευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν λόγο και θα έχουν ουσιαστικό λόγο σε αυτήν τη συζήτηση, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι ψηφοφόροι που θα κάθονται εδώ για πρώτη φορά και θα κάνουν ερωτήσεις» συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής, Μάρτιν Ρέζνιτσεκ.

Δυσαρέσκεια μεταξύ διαφόρων πολιτικών ομάδων
Σε αυτά τα έδρανα, όπως αυτό που ανήκει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την τωρινή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα βρίσκονται οι βασικοί υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για το τελευταίο ντιμπέιτ πριν από τις εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν από τις 6 ως τις 9 Ιουνίου. Δεν θα εκπροσωπηθούν όμως όλες οι πολιτικές ομάδες, γεγονός που έχει προκαλέσει κάποια ανησυχία.

Πρόκειται για την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία και την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών που δεν έχουν βασικούς υποψηφίους και για αυτό σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης δεν μπορούν να συμμετάσχουν.

Και η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία αν και έχει επικεφαλής υποψήφιο, έχει απορριφθεί επειδή ανήκει στην ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο εκπρόσωπός της πιστεύει ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω από αυτό.

«Μπορώ να συμπεράνω ότι κανένα κόμμα που κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές δεν τηρεί όλους τους κανόνες του λόγου και των υποψηφίων. Έτσι αν παραβρίσκονται μόνο όσοι τηρούν τους κανόνες τότε όλοι πρέπει να αποκλειστούν. Έτσι το βλέπω περισσότερο ως πολιτική λογοκρισία το ότι αποκλείουν το 20 με 25% του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος. Ποιος θέλει να ψηφίσει για το δικαίωμα συμμετοχής σε ένα δημοκρατικό ντιμπέιτ» δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Άντερς Βίστισεν.

Το ereportaz.gr με τον ειδικό απεσταλμένο του  δημοσιογράφο – Αναλυτή, Νίκο Βασιλειάδη θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τον παλμό της συζήτησης και τα σπουδαιότερα σημεία των προεκλογικών θέσεων των Ευρωπαϊκών Κομμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αύριο 23 Μαΐου το μεγάλο Debate στην αίθουσα ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας