18:34 Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Ιταλία: «Κόλπο γκρόσο» με κατάχρηση αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ

Ιταλία: «Κόλπο γκρόσο» με κατάχρηση αγροτικών επιδοτήσεων της ΕΕ

Στη φάκα των αρχών σπείρα που δήλωνε ως καλλιεργήσιμη γη εκτάσεις που ανήκαν σε αεροπορική βάση και λάμβανε επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Τρεις Ιταλοί κατηγορούνται ότι καταχράστηκαν περισσότερα από 375.000 ευρώ από γεωργικά κονδύλια της ΕΕ μεταξύ 2020 και 2023.

Για να λάβουν τις επιδοτήσεις δήλωσαν ότι κατείχαν και καλλιεργούσαν 368 εκτάρια γης τα οποία στην πραγματικότητα δεν ήταν δικά τους. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, η γη ανήκε στην αεροπορική βάση της Sigonella, όπου οι τρεις ύποπτοι εκτελούσαν κηπουρικές εργασίες.

“Δεν τους επιτρεπόταν να χρησιμοποιούν την γη για γεωργικές δραστηριότητες, αλλά μόνο για να κουρεύουν το γρασίδι”, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), η οποία ζήτησε την διενέργεια έρευνας, το πόρισμα της οποίας εξέδωσε σήμερα (22 Μαΐου) δικαστήριο της Κατάνια.

Οι ύποπτοι είναι δύο αδέλφια και ένας ακόμα συνεργάτης τους, που συμμετείχε ενεργά στο κύκλωμα σε μεταγενέστερο στάδιο. Τα δύο αδέρφια είναι αγρότες, μάλιστα ο ένας εξ αυτών είναι πράγματι ιδιοκτήτης γεωργικής επιχείρησης, ενώ ο άλλος απασχολούνταν στο Κέντρο Γεωργικής Βοήθειας της Ιταλίας.

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς στην Ιταλία μέσα στο 2024 που μπαίνει στο μικροσκόπιο της της EPPO – η οποία ερευνά, διώκει και παραπέμπει σε δίκη δράστες ποινικών αδικημάτων που βλάπτουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ -.

Στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών έχουν κατασχεθει περιουσιακά στοιχεία άνω των 3,7 εκατ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες.

Το 2023, το ένα τρίτο των εκκρεμών ερευνών που σχετίζονται με απάτες στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη γεωργία αφορά την Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPPO.

Για τον Andrea Venegoni, Ευρωπαίο εισαγγελέα για την Ιταλία, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τον μεγάλο αριθμό ερευνών για γεωργικές απάτες στη χώρα.

“Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν πολλές αγροτικές περιοχές στην Ιταλία όπου διανέμονται κονδύλια της ΕΕ για την προώθηση της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης”.

“Είναι επίσης φυσικό ότι όπου υπάρχουν χρήματα, υπάρχει πιθανότητα απάτης. Ως εκ τούτου, οι εγκληματικές οργανώσεις στοχεύουν σε προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ”, πρόσθεσε.

Ο εισαγγελέας υπογράμμισε επίσης τις “εξαιρετικές ερευνητικές ικανότητες” της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας που οδήγησαν στον εντοπισμό της απάτης, σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα των εντεταλμένων ευρωπαϊκών εισαγγελέων που συνεργάστηκαν αποτελεσματικά με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Η απάτη δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της δράσης της Επιτροπής, καθώς το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο τα διοικητικά αδικήματα που ενδέχεται να προκύψουν.

Η υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ (OLAF) είναι το αρμόδιο όργανο για την αντιμετώπιση των υποθέσεων απάτης, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να διωχθούν ποινικά από την EPPO.

“Η Επιτροπή έχει μηδενική ανοχή στην απάτη. Εμπιστευόμαστε την EPPO, και την OLAF, ότι πάντα θα ερευνούν, θα παρακολουθούν και θα διώκουν υποθέσεις απάτης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Olof Gill .

“Δεδομένου ότι τα περιουσιακά στοιχεία των φερόμενων ως δραστών έχουν κατασχεθεί με δικαστική απόφαση, τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ προστατεύονται πλήρως”, πρόσθεσε.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της υπόθεσης για να διαπιστώσει εάν τα φερόμενα εγκλήματα αναδεικνύουν αδυναμίες στα συστήματα ελέγχου, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος οι οριζόντιες επιδοτήσεις – Αυτά είναι τα επτά μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Προϋπολογισμός 2023: Σε κλοιό πληθωρισμού τα «αποκαλυπτήρια», στο τραπέζι νέα επιταγή ακρίβειας, επιδοτήσεις σε ρεύμα και καύσιμα

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας