16:39 Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Η Κίνα απάντησε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Ταϊβάν με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της διοίκησης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, Λι Σι, αναφερόμενος στην κίνηση αυτή, τόνισε πως πρόκειται για «αυστηρή τιμωρία των αυτονομιστικών ενεργειών» στην Ταϊβάν και «αυστηρή προειδοποίηση εναντίον κάθε ανάμιξης και πρόκλησης εξωτερικών δυνάμεων». «Οι ασκήσεις διεξάγονται στο στενό της Ταϊβάν, βόρεια, νότια και ανατολικά της νήσου Ταϊβάν, καθώς και σε ζώνες γύρω από τις νήσους Κινμέν, Ματσού, Γουτσιού και Ντονγκγίν, πρόσθεσε.

Η Ταϊβάν καταγγέλλει τις «παράλογες προκλήσεις και ενέργειες» του Πεκίνου. Αναλυτικότερα, το υπουργείο Άμυνας της χώρας «καταδίκασε σθεναρά» τα κινεζικά γυμνάσια, κάνοντας λόγο για «παράλογες προκλήσεις και ενέργειες». «Αναπτύξαμε ναυτικές, αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις σε αντίδραση (…) για να υπερασπιστούν την ελευθερία, τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία» της νήσου, πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις ξεκίνησαν στις 07:45 (τοπική ώρα· 02:45 ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή. Η άσκηση ονομάστηκε «Κοινό Ξίφος-2024A» και σε αυτή συμμετέχουν δυνάμεις του στρατού ξηράς, του πολεμικού ναυτικού, της πολεμικής αεροπορίας και μονάδες πυραυλικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον Λι Σι, στόχος είναι να «δοκιμαστεί το πραγματικό αξιόμαχο των μεικτών δυνάμεων της διοίκησης, περιπολιών προετοιμασίας μάχης στη θάλασσα και στον αέρα, της κατάληψης του ελέγχου του συνόλου του πεδίου μάχης και πληγμάτων σε στόχους-κλειδιά». Η Κίνα προχώρησε σε αυτή την ενέργεια καθώς εξέλαβε την ομιλία που εκφώνησε κατά την ορκωμοσία του ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, ως αναγγελία «της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» και απείλησε πως θα υπάρξουν «αντίποινα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταϊβάν: Αναφέρει νέες κινεζικές περιπολίες κοντά στο νησί

Η Ταϊβάν μέτρησε 33 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη και 7 πολεμικά πλοία γύρω από τη νήσο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας