2:06 Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Τουρκία: Υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο με τα Rafale - Η Βρετανία μας στηρίζει για τα Eurofighter

Τουρκία: Υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο με τα Rafale - Η Βρετανία μας στηρίζει για τα Eurofighter

Λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η Τουρκία εντείνει της προσπάθειες για την προμήθεια Eurofighter Typhoon, ψάχνοντας εναλλακτικές για τα μαχητικά που περίμενε από τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δήλωσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, πως γίνονται εργασίες για την προμήθεια Eurofighter Typhoon.

O Τούρκος υπουργός υποστήριξε πως τα συγκεκριμένα μαχητικά έχουν σχέση με τη Βρετανία, την Ισπανία και τη Γερμανία, και ότι η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία είναι θετικές, ενώ γίνονται προσπάθειες να πειστεί η Γερμανία. Βρετανία και η Ισπανία λένε πως θα «λύσουν» εκείνοι το «πρόβλημα», καθώς επιθυμούν την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία.

«Αν πρέπει να γίνει κάποια σύγκριση, τα Εurofighter είναι ισάξιο αεροσκάφος με το Rafale της Γαλλίας, και έχει καλύτερες αποδόσεις στους ελιγμούς, στην ταχύτητα. Η Ελλάδα με τα 20 Rafale που απέκτησε έχει αποκτήσει αεροπορική υπεροχή στους αιθέρες του Αιγαίου απέναντι στα τουρκικά F-16. Έτσι θεωρείται πως η Τουρκία για να απαντήσει στα ελληνικά Rafale κάνει αυτή την κίνηση και επιχειρεί να αγοράσει τα ευρωπαϊκά Eurofighter», τονίζεται στα τουρκικά ΜΜΕ.

Ωστόσο, η Άγκυρα δεν παύει να διεκδικεί την προμήθεια 40 νέων μαχητικών F-16 και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων F-16 της, αλλά αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι δύσκολο να συμβεί.

Παράλληλα, τονίζεται Τούρκοι αναλυτές αναφέρθηκαν στους πυραύλους Tayfun, λέγοντας ότι «θα αλλάξουν τη μοίρα των πολεμικών συγκρούσεων. Έχουν εμβέλεια 250 και 500 χιλιομέτρων. Όταν εκτοξευθεί πλήττει στόχους στα μετόπισθεν της Ελλάδας. Φτάνει μέχρι και την Αδριατική. Αν τα τοποθετήσεις στη Σμύρνη και τα εκτοξεύσεις, πάει τελείωσε και πλήττει τους στόχους και δεν μπορούν να ξεφύγουν. Ξέρετε τι είναι αυτό; Είναι πως γλιτώνουμε από το σύστημα που μας έλεγε “πάρε αυτό, αν δεν κάνεις το άλλο, δεν σου δίνω αυτό”. Κάποτε οι Αμερικανοί μας έδιναν οπλικά συστήματα έναντι 2 δισ. δολαρίων. Τώρα τους δώσαμε 2,5 δισ. δολάρια και δεν μας δίνουν μαχητικά», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Μεσού Χακί Τσασίν.

Σύμφωνα με το Anadolu αλλά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής πρεσβείας στο Λονδίνο και την τουρκική έκδοση του Bloomberg, η Τουρκία και η Βρετανία βρίσκονται κοντά σε μια μεγάλη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου – ουσιαστικά την επικαιροποίησή της – με στόχο να επεκταθεί σε βαθμό που θα συνδράμει στην ανάπτυξη και των δυο χωρών.

«Θα καλύψει εξαγωγές – εισαγωγές αγαθών, εμπόριο υπηρεσιών, επενδύσεις, ηλεκτρονικό εμπόριο δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης. Λονδίνο και Άγκυρα αναπτύσσουν αμυντική συμμαχία, αλλά και εμπορική συμμαχία, ως δύο μεγάλα κράτη εκτός ΕΕ».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας